Hírek

2013.12.02. 17:52

Ki fizeti a diákok egészségügyi ellátását?

Saját zsebből kell fizetnie az orvosi költséget annak a diáknak, aki nem tájékozódik arról, hogy mikor és hol jár neki térítéses ellátás.

Kovács Erika

A minap került nyilvánosságra egy egészségügyi salátatörvény tervezete, miszerint a határokon átnyúló uniós egészségügyi ellátások új rendszeréhez igazítják a hazai szabályozást. Például aki külföldön tanul és hallgatói jogviszonya hivatalosan ott ad neki közfinanszírozott ellátást, mielőtt még idehaza ellátásra szorulna, kinn kell kérvényeznie, hogy Magyarországon történhessen meg az ellátás. A számlát viszont neki kell kifizetnie, mert a külföldi biztosítók utólag fizetik ki a számlákat.

Mindeközben előfordulhat az is, hogy a külföldi biztosító nem járul hozzá ahhoz, hogy hazájában lássanak el valakit, és azt javasolja, hogy várja ki a sorát az ottani biztosítottak között.

Lapunk úgy tudja, ha a parlament elfogadja az említett salátatörvény-tervezetet, akkor a későbbiekben nem lehetséges az, hogy a szülők a havi 6600 forintért megvegyék a hazai térítésmentes ellátást.

Ha ezentúl a külföldön tanuló diák Magyarországon felkeresi az orvost, akkor ha eleget tett kötelezettségeinek, bejelentette azt, hogy itthon kívánja az ellátást igénybe venni, nagy megnyugvására kék színnel ég majd a lámpa. Eszerint, igaz, csak átmenetileg, de érvénytelen a hazai taj-száma a magyarországi biztosításban. Ha felmutatja az ellátásra jogosító külföldön beszerzett igazolást, és azt, hogy számíthat a számla későbbi kifizetésére, akkor minden rendben, viszont ha mindezt nem tudja igazolni, akkor ki kell fizetnie neki vagy a szüleinek az ellátást, ami a legkisebb esetben is sokba kerül. Abban az esetben, ha valaki nem jelenti be, hogy nem itthon tartózkodik, a taj-kártyája ellenőrzésekor piros színnel ég majd a lámpa, ami érvényes, de rendezetlen helyzetet jelent. Ellátást kap a beteg, de később az egészségbiztosítás kiszámlázza a fizetési kötelezettségét a mulasztási bírsággal együtt, ami újabb tetemes összegre is rúghat. Információink szerint amennyiben ezeket a számlákat a diák vagy családja nem rendezi, az adóhatósághoz kerülnek, és behajtásra lehet számítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!