Hírek

2013.12.16. 09:02

Lezárult a szigligeti vár fejlesztési projektje

Szigliget - Több mint 300 millió forintos fejlesztési projekt zárult le a szigligeti várban - közölte a település polgármestere.

Balassa Balázs hozzátette: a megújult várat hamarosan birtokba vehetik a látogatók.

Tájékoztatása szerint a Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése című pályázathoz Európai Uniós forrásból csaknem 302 millió forintot nyertek, a projekt célja az épített örökség megóvása, a vár és környezetének újfajta, interaktív bemutatása, akadálymentesítés és munkahelyteremtés volt.

A komplex megújítás során új falak, tetők, tornyok épültek, amelyek pontosabb képet adnak az egykori várról. Emellett új kiállítóhelyek jöttek létre, kápolnát és kovácsműhelyt alakítottak ki. A korra jellemző egyéb kiegészítők, például a konyhai eszközök, ágyúk segítségével a látogatók betekintést nyerhetnek a vár egykori mindennapjaiba is - mondta el a polgármester.

Az esélyegyenlőség biztosítsa érdekében a mozgáskorlátozottak számára az úgynevezett Tanítóházban interaktív kiállítóteret hoztak létre, itt a látogatók a várban elhelyezett kamerák élőképeit tekinthetik meg.

Az informatikai és egyéb eszközbeszerzésnek köszönhetően az érdeklődők olyan modern műszaki megoldásokkal találkozhatnak, amelyek az eddigi élményeket még teljesebbé teszik.

A várkamerák, a 3D Kronoszkóp és az érintőképernyős terminálok segítségével új képet kaphatnak a látogatók a Szigligeti várról, annak korabeli életéről. A beruházás modern színpadi elemek, hang- és fénytechnikai berendezések beszerzését is tartalmazta.

Szigliget ezzel a fejlesztéssel jelentős lépést tett annak érdekében, hogy a Szigligeti vár a kulturális- és örökségturizmus egyik meghatározó célpontjává és a kultúra jelentős helyszínévé váljon mind a hazai, mind a külföldi látogatók körében - összegezte Balassa Balázs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!