Hírek

2013.12.27. 21:53

Óvatosan bánjunk a tűzijátékokkal!

Ne vegyünk illegális árustól tűzijátékot, mert ezzel magunkat és környezetünket is veszélyeztetjük! – javasolta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, amely fokozottan ellenőrzi a pirotechnikai eszközök felhasználását.

Kovács Erika

A rendőrség tájékoztatójából kiderült: a bevizsgált tűzijátékot nagykorúak de-cember 28-31. között engedély nélkül megvehetik, tárolhatják, a használati utasítás szerint december 31-én 18 órától január 1-én 06 óráig felhasználhatják. A nagy hatóanyag-tartalmú tűzijátékokat szakképzett pirotechnikus veheti meg.

Pirotechnikai terméket csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből, vagy forgalmazó raktárkészletéből lehet venni. A fel nem használt, hibás vagy lejárt terméket, szilveszter után 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, aki köteles azt térítésmentesen visszavenni.

Ne vegyünk illegális árustól tűzijátékot! A legális termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést tartalmaz. A tűzijátékokból nettó három kilogramm tárolható. Ezeket a termékek más tűzveszélyes anyagokkal, például üzemanyaggal, hígítóval együtt ne tároljuk, felügyelet nélkül ne hagyjuk, gyerekek elől gondosan zárjuk el, beltérben ne működtessük.

Legyen a közelben tűzoltó készülék, vagy víz, tetőtérben és alagsorban, pincében nem szabad tárolni, sérült terméket a többi pirotechnikai termék-től el kell különíteni, a hibásat ne használjuk fel, azt a vásárlás helyére kell visz-szavinni. Megbontani, szétszerelni nem szabad! Magánszemélyeknek tilos petárdát tartani, felhasználni. Aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, petárdát tart magánál, felhasznál, 150 ezer forintig terjedő pénzbírságra számíthat, és a terméket elkobozzák tőle. A rendőrség fokozottan ellenőriz.

- Vigyázzunk arra, hogy saját szórakozásunk ne veszélyeztessen másokat, embereket, állatokat, épületeket, a természeti környezetet! – tanácsolja a rendőrség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!