Hírek

2013.12.29. 19:10

Szilveszter kötelező itókája

Az óévet búcsúztatjuk, az újat köszöntjük az éjfélkor elfogyasztott pohárha habzó pezsgővel.

Varga Ibolya

A közhiedelemmel ellentétben nem Törley József készített Magyarországon először pezsgőt a tizenkilencedik század végén, hanem Rosty Lajos, aki Sümegen 1806-ban palackozta az első ünnepi italt. Padányi Bíró Márton hajdani nyári palotájának pincéjében ma Egly Márk és Magyar Tamás borászok dolgoznak és felelevenítik, őrzik a hagyományokat. Két évvel ezelőtt kezdték meg a gyöngyöző borok készítését és tervezik, hogy egyszer majd pezsgőt is gyártanak.

A pezsgő alapanyaga legtöbbször nem a legjobb minőségű borszőlő, ezt ízesíteni is szokták és alaposan feldúsítják szénsavval. A gyöngyöző bor, melynek az utóbbi években reneszánsza van, általában karakteres, jó minőségű borból készül, a pezsgőnél kisebb mennyiségű szénsav hozzáadásával. Az éves pezsgőfogyasztás döntő része Szilveszterre, illetve újévre esik - tudtuk meg Varga Pétertől a badacsonyörsi Varga Pincészet Kft. ügyvezető igazgatójától. Pezsgőik kilencven százalékát ilyenkor értékesítik. Úgy tűnik, ez az ital megmarad az ünnepeinkhez, évváltáskor, illetve születésnapokon fogyasztjuk.


Lesz újra pezsgőgyártás Sümegen, Egly Márk borász a gyöngyözőborokat mutatta be a pincéjében (Archív fotó)


Pezsgőt kevés helyen készítenek a megyében, népszerű még a somlói, melyet a Fazekas Pincészetben készítenek. Az utóbbi években viszont egyre többen térnek rá a gyöngyöző borok készítésére tapasztalta Varga Zoltán kertészmérnök, Balatonfüred- Csopak Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke. Az elsők között Gyukli Gyula próbálkozott vele Balatonfüreden és a Németországban használatos technológiát honosította meg. Többen, például Balogh Róbert Pécselyen olasz technológát szerzett be. Csiszár Péter Lovas és Paloznak közötti családi pincészetében viszont maga készítette el a szükséges eszközöket a szakirodalom alapos tanulmányozása után.

A pezsgőt és a gyöngyöző bort is alaposan behűtve kell szervírozni, az sem baj, ha pezsgősvödörben tesszük az asztalra. A kehely, amiből isszuk, legyen könnyed, elegáns, abban eltér a szakértők véleménye, hogy széles vagy keskenyebb legyen a szája. Pezsgőt fogadóitalnak is használhatunk, elegáns ebédeknél, vacsoráknál, ilyenkor átalában a szárazabbakat ajánlják. A dugót csak Szilveszterkor szokás hangos pukkanással kiröpíteni az üvegből, az illendőség halk, épp csak sziszegő hangot enged meg. Azoknak sem kell lemondaniuk a pezsgő élvezetéről, akik koruk vagy életmódjuk miatt tartózkodnak az alkoholos italoktól, hiszen egyre több és finomabb alkoholmentes pezsgőt készítenek nálunk is és főleg a fiatalok körében népszerűek az alacsony alkoholtartalmú, gyümölccsel ízesített pezsgők is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!