Hírek

2013.12.18. 19:35

Történelmi ízelítő

Veszprém - Interaktív helytörténeti kiállítás és kilátóterasz is létesült a megújult Hősök kapujában.

Marton Attila

Porga Gyula polgármester a szerdai projektzáró sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a látogatóközpont létrehozásával a turisták ízelítőt kaphatnak a vár és a település történetéből. Brányi Mária alpolgármester kiemelte, a várkapu megújítása hozzájárulhat a vár látogatottságának növekedéséhez.

A rekonstrukció ötletgazdája és a helytörténeti múzeum kurátora Tóth G. Péter volt, a látogatóközpont üzemeltetője a Laczkó Dezső Múzeum lesz.



Tóth G. Péter mutatta be a kinetoszkópot Brányi Máriának (Fotó: Penovác Károly)

A felújításnak köszönhetően interaktív helytörténeti kiállítás jött létre: a földszinten a várkapu történetével, míg az első emeleten személyes visszaemlékezések révén az 1848 49-es és 1956-os forradalom, valamint az első és a második világháború veszprémi hőseivel ismerkedhetnek meg a látogatók. A várkapu legfelső szintjéről nagyszerű panoráma nyílik a Séd-patak pajtakerti völgyére. A múzeum mellett egy félig fedett külső közösségi felület is létrejött, ahol kinetoszkóp és 19. század eleji figurákat megidéző fotóparavánok találhatók.

Az önkormányzat a felújításra csaknem 172,5 millió forintot, a beruházás összegének 85 százalékát nyerte el. A projektet az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési alap társfinanszírozásával valósították meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!