Hírek

2014.01.01. 15:55

Ilyenkor is kihűlhetnek a hajléktalanok

Nincs erős tél, ám a fedél nélküliek éppúgy veszélyben vannak, mintha tombolnának a mínuszok . Akik szabadban éjszakáznak, plusz egypár fokban is kihűlhetnek, életüket veszíthetik.

Varga Domokos Péter

- A megyeszékhelyen a téli menetrend szerint működik a hajléktalanok ellátási rendszere - közölte lapunkkal Szaller Péter. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Befogadás Házának vezetőjétől megtudtuk, az éjjeli menedékhely keretében működő alacsony küszöbű férőhelyeken száz százalék körüli a kihasználtság, és a többi szállást nyújtó lehetőséget is igénybe veszik a rászorulók.

A megyeszékhelyen mintegy 260 270 hajléktalanról tudnak, nagy részüket sikerült bevonni az intézményi ellátó rendszerbe. Ennek ellenére körülbelül százan vannak, akik a nyílt utcán élnek, vagy elhagyatott helyeken, összetákolt bódékban húzzák meg magukat.

Az utcai szolgálat keretében hetente háromszor indul teajárat. Ennek útvonalát, pontos menetrendjét, megálló helyeit a fedél nélküliek ismerik, Forró teát, hideg élelmet, hetente egyszer gyümölcsöt, kétszer vitaminokat is osztanak. Ezekhez a pénzt pályázati forrásokból nyerik.

A krízisautó 24 órában járja a várost, ők az állampolgári bejelentések nyomán vonulnak ki. A szeretetszolgálat munkatársai azt tapasztalják, a bejelentések egyre tudatosabbak, pontosabbak. Annál is inkább, mert nagy részük a közterületen szolgálatot teljesítő szervektől érkezik.

Rendezett, kulturált körülmények várják Várpalotán a nappali melegedőben a hajléktalanokat

Költségvetésüket pályázati forrásokból egészítik ki, így van arra lehetőségük, hogy a teljes ellátórendszerben nappali centrum, éjjeli menedékhely, alacsony küszöbű férőhelyek, azaz átmeneti szállás plusz juttatásokat biztosítsanak, például a teajáratoknál már említett gyümölcsöket, vitaminokat.

Folyamatosan üzemel az úgynevezett népkonyha is, ahol a rászorulók az év minden napján egy tál meleg ételt kaphatnak. Karácsony előtt és a két ünnep között is többször volt arra lehetőség, hogy elsősorban a Verga Zrt. (240 adag), valamint magánszemélyek támogatásából még emellett meleg ételt osszanak.

- Közel száz százalékos kihasználtsággal üzemel a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezete által fenntartott Családok Átmeneti Otthona Taliándörögdön és a várpalotai hajléktalanszálló is - tudtuk meg Baráth Gábortól, a segélyszervezet megbízott megyei igazgatójától. Várpalotán ők is lefedik a hajléktalanellátás teljes spektrumát, átmeneti szállást, nappali melegedőt és éjjeli menedékhelyet üzemeltetnek. Emellett munkatársaik utcai szolgálatot is tartanak.

A január 6-ától kezdődő héten a szokásos helyszínen, Veszprémben, a Damjanich utcában tart legközelebb ruhaosztást a vöröskereszt. Itt a rászorulók az adományozók által behozott, de már szortírozott ruhák közül válogathatják ki azokat, amelyekre szükségük van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!