Hírek

2014.01.01. 16:30

Milliárdos beruházás indul az állatkertben

Veszprém - Európai uniós és hazai forrásokból minden idők legnagyobb, 1,2 milliárdos beruházását kezdik az állatkertben.

Varga Ibolya

Török László, a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark igazgatója Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel közösen tartott tájékoztatón jelentette be, hogy folytatódik az intézményben a beruházások sorozata. Ezek az itt élő állatok minél inkább természetközeli tartását célozzák meg és ugyanilyen fontos, hogy a látogatók is jól érezzék magukat és gyakran jöjjenek el. Nem nagyon tévedhetnek, hiszen tavaly is kétszázötvenezren keresték fel az állatkertet, ami azt igazolja, hogy ez az intézmény a város legvonzóbb turisztika attrakciója. Az iskolai tanítási szünetek idején különösen sokan jönnek el, a karácsonyi időszak is vonzó a gyerekes családoknak, egyre többen vannak, akik évente többször is ellátogatnak az állatkertbe. A tavaly tavasszal befejezett beruházásnak köszönhetően már sokkal könnyebb parkolni, hiszen a Gulya-dombon kialakított beléptető kapuk körül nagy területeik vannak. Nem szűnt meg a Fejes-völgyben sem a bejárat, de a két részt már egy gyalogos aluljáró köti össze, nem kell mindkét részre külön belépőjegyet venni, egyszerűbb lett a belső közlekedés is.

Az állatkert lakói egyre komfortosabb körülmények között élnek, ez a kép karácsonykor készült

A veszprémiek egyik legnagyobb kedvence volt Suzy, az elefánt, elpusztulása óta kérik, hogy ismét tartsanak legalább egyet a hatalmas ormányosból. Az idén elkezdődő beruházás meghaladja az álmainkat, hiszen egy elefántcsapat fogadására készülnek. Ezerszáz négyzetméter alapterületű elefántházat építenek fel, melyben lesz fűtött látogatói tér, ahonnan hideg időben üvegfalon keresztül tekinthetők meg a belső kifutón tartózkodó állatok. Az ötezerkétszáz négyzetméteres külső kifutón árnyékos pihenőhelyek, dagonyázók, homokfürdő és egy külső fürdőmedence is lesz. Az állatkert vezetősége már tavaly tárgyalásokat folytatott azokkal az állatkertekkel, ahonnan egy kisebb csapatra való elefántot tudnak beszerezni. Számítanak arra, hogy szaporodni is fognak ezek az állatok.

A projekt keretében Magyarországon egyedülálló madárbemutató komplexumot alakítanak ki, amelyben többek között flamingók, íbiszek, pelikánok élnek majd.

A fejlesztés eredményeként fókákat és pingvineket is bemutatnak majd. A fókaborjak víz alatti életét a kétszázötven négyzetméteres, háromszázhúsz köbméteres medence üvegfalán keresztül lehet majd figyelni.

Az állatkert nagyon népszerű orrszarvúcsaládját egy ötszázötven négyzetméteres, télen is látogatható, belső kifutóval rendelkező új épületben helyezik el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!