Hírek

2014.02.28. 15:01

Eresztik a Balatont - lehet, hogy későn

Pénteken délután 13.30 órakor megnyitották a Balatont a Sió-csatornától elzáró két zsilip egyikét. Szakemberek szerint lehet, hogy már későn.

Győrffy Árpád

A nyitás éppen annyira váratlanul történt, mint amennyire magyarázat nélkül hagyták az utóbbi időben a zárva tartást. Mi is teljesen véletlenül botlottunk az eseménybe siófoki fotózás közben. A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) területén lévő zsiliphez közel sem mehettünk, de a kapuból éppen meg tudtuk örökíteni a nyitás pillanatát.

A helyszínen lévő helyi vízügyi dolgozók elzárkóztak mindenféle információ adástól. Más forrásból tudjuk, hogy a zsilipnyitásról szóló utasítást ők is legfeljebb negyed órával korábban kapták meg.

A Balatoni Vízügyi Kirendeltség dolgozója éppen megnyitja a Sió-zsilipet (Fotó: Győrffy Árpád)

A Balaton átlagos vízállása 127 centiméter volt pénteken reggel. Tavaly 124 centiméternél nyitottak, ráadásul akkor április végén, már a nagyobb tavaszi esők után. A nyitást eddig halogatók valószínűleg a jövő hétre jósolt szél miatt adták fel a vízügyi szakemberek szerint védhetetlen álláspontjukat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a jövő hét közepére a siófoki térségre óránként 15-25 kilométeres átlagsebességű északnyugati szelet jósol, de egyes időszakokban akár a 45-70 kilométeres viharos szél is kialakulhat. Addigra jó esetben 1-2 centiméterrel tudják apasztani a Balaton szintjét, mert a Sió alsó szakaszán folyó munkálatok miatt a korábbiaknál is jóval kisebb sebességgel lehet engedni a vizet. Ha valóban bekövetkezik a jósolt nagyságú szél, a nagy károkat okozhat a szélnyomás miatt továbbemelkedő vízszint a déli parton. Mint korábban írtuk, a zsilip eddigi zárva tartása ellentétes volt az érvényes jogi előírásokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!