Hírek

2014.03.05. 09:11

Y generáció - Mindenki vezető akar lenni

Megyei körkép - Az Y generáció tagjai (az 1980-1995 között születettek) még tanulók, vagy már kezdő munkaerők. Türelmetlenek, akik a karrierépítést már igen ifjan, akár tapasztalat híján is el akarják kezdeni. Vezetőknek születtek?

Tremmer Tamás

Hívjuk főnöknek, vezetőnek vagy menedzsernek azt a bizonyos pozíciót, a szó hallatán a fiatalok többsége az alábbiakra asszociál: hatalom, presztízs, pénz, irányítás. Emellett sokan, akik úgy vélik, esélytelenek a ranglétrán feljebb lépni, féltékenységet, irigységet éreznek a felettük állókkal szemben. Miért is? Erről beszélgettünk Egyed Ildikóval az egyik munkaerő-közvetítő cég vezetőjével, aki elmondta, bár tény, a vezetői létnek vannak bizonyos előnyei, kevesen gondolják, hogy legalább annyi hátránnyal is bír, és korántsem képes mindenki mások irányítására.

Vezetőnek lenni nem csupán presztízs, hatalmi vagy pénzkérdés, sokkal inkább a tapasztalat, felelősség, határozottság, kötelességtudat és magas érzelmi intelligencia jellemzőket kellene kiemelnünk, fejtette ki a szakember. A mai „Y generációs nemzedék” magas hányada azonban ezt nem így látja. Számukra a vezetői szerep egyenlő a függetlenséggel, pénzzel és hatalommal, egy olyan szerep, amibe ők mindenáron bele akarnak kerülni, sőt ha lehet azonnal. Egy viszonylag idilli állapotnak gondolják és hajlamosak pusztán annak előnyeit nézni. Az esetleges hátrányokról, veszélyekről nem szívesen vesznek tudomást, hisz elég erősnek, motiváltnak érzik magukat ahhoz, hogy eltoljanak minden, az útjukban álló akadályt.

Az Y generációban nagyon magas az irányítási vágy, kreatívak és elszántak céljaik elérésében. A szülői mintát - dolgozni reggeltől estig - már nem szeretnék követni és nem kívánnak évekig várni az önmegvalósítással. Csak a siker és a pénz számít, folyamatos teljesítménykényszerben élnek, „aki lemarad, az kimarad” címszóval. Úgy érzik, ha vezetői pozícióba kerülnek, akkor már semmi baj nem érheti őket, hisz minden hatalmuk meg lesz ahhoz, hogy megvédjék önmagukat.

Lehetnek hátrányai annak, ha valaki túl fiatalon kerül vezetői pozícióba? Természetesen igen, válaszolt Egyed Ildikó. Elsőként a környezet ellenállását említette. Egy kezdő ifjút nehezen fogadnak el vezetőjükként az emberek, így az első időszakban nagy energiát emészthet fel a kollégák bizalmának elnyerése, ami akár kudarcba is fulladhat. Továbbá, mivel még nem rendelkezik kellő élettapasztalattal, nem élt meg elég „emberi játszmát”, nem képes bizonyos szituációkban megfelelően reagálni, jó döntéseket hozni, ami nagymértékben frusztrálni fogja. A frusztráció és a feldolgozatlan kudarcélmények együtt pedig akár személyiségzavarhoz is vezethetnek. Nem utolsó sorban szembe kell nézni a korai kiégés veszélyével, ami szintén negatív irányban fordíthat egy addigi sikeres életutat.

Mit üzenne azoknak a fiataloknak, akik mindenáron vezetői pozícióra vágynak? Lebeszélni természetesen senkit sem szeretne, csupán azt javasolta, legyenek kicsit türelmesebbek, hagyjanak elég időt arra, hogy elsőként önmagukat megismerjék a munka világában. Térképezzék fel saját erősségeiket, gyengeségeiket, motivációjukat. Éljenek át konfliktusokat, sikereket, gyűjtsék a tapasztalatokat még a ranglétra alján és alaposan figyeljék meg a vezetői élet minden apróbb részletét, mielőtt végképp ezt az utat választják. A házépítést sem a tetővel kezdjük, hanem egy erős alappal, ugyanezt érdemes követniük a szakmai pályájuk során is, ha hosszú távon stabil lábakon kívánnak állni.

 

Mindent, azonnal

Hasonló tapasztalatokat erősített Biermann Margit, a Pannon Egyetem oktatója. A szakember a Humán Szakemberek Klubjában jellemezte az Y generációt. Szerinte ezek a fiatalok tele vannak energiával. Nem szívesen várnak sokáig, hogy előrelépjenek a ranglétrán. Nem szeretnék hiába pazarolni az idejüket, inkább értelmes módon szeretnék kitölteni, ezért nem fogadnak el akármilyen munkalehetőséget. Szeretnék megváltani a világot: úgy nőttek fel, hogy tudatosul bennük, mindenre van megoldás és a lehetőségeik szinte korlátlanok. Úgy vélik, számos karrierlehetőség áll előttük, ezért bíznak abban, hogy előbb-utóbb megtalálják, ami érdeklődésüknek megfelel. Az új technikai eszközöket szívesen megismerik, ezeket előszeretettel alkalmazzák kommunikációikban és munkájuk során. Egyszerre több dologgal is tudnak foglalkozni, sportolás közben például képesek fontos telefonokat lebonyolítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!