Hírek

2014.05.16. 15:47

Új partidrog a piacon

Veszprém - Herbálfű, vagy biofű elnevezéssel új pszichoaktív szer jelent meg a piacon, ami állítólag Kínából származik, és szakértők szerint nagyon veszélyes, a hírek szerint többen kórházba kerültek miatta.

Kovács Erika

Kiszámíthatatlan! - szögezte le Hubainé Lipp Katalin, az Alkohol-Drogsegély Ambulancia képviseletében. Elmondta: az új pszichoaktív szereket laboratóriumban állítják elő, hogy a már illegális szerek helyettesítője legyenek, ezzel szeretnék megkerülni a tiltólistákat. Az utcán csak “biofűként” ismert drog az igazi marihuánát helyettesíti. A marihuána növényből van, a "biofű" szintetikus. Az új szerek veszélyesek, hiszen a fogyasztók nem ismerik hatásukat, könnyen túladagolják őket. - A hozzánk forduló minden második-harmadik emberről elmondhatjuk, az illegális drog mellé, vagy az helyett fogyaszt valamilyen designer drogot. Legtöbben a biofű és herbálfű megnevezést használják - mondta a szakember. Utal arra, hogy főleg a 14-18 éves korosztály körében népszerű, mert a hatása hasonló az eredeti szerhez, és olcsóbb. A drogambulancián a szerhasználok azt mondják: ezekre sokkal hamarabb "rá lehet kattanni" . A biofű elterjedése óta a szerhasználok agresszívabbak, erőszakosabbak, viselkedésük kiszámíthatatlan. Gyakran pánikszerű rosszullét, hallucináció van még a szer elhagyása után is. A megelőzésről elmondta: nem tiltás a célravezető, hanem a hiteles tájékoztatás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!