Hírek

2014.12.03. 19:34

Elkerülő út, a mindenkit érdeklő útszakasz

Várpalota – Már a jövő elején számíthatnak forgalomkorlátozásra a városban és környékén élők a 8-as főút települést elkerülő szakaszának építése miatt.

Szabó Péter Dániel

Szinte teljesen megtelt a Thury-vár emeleti terme a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. által meghirdetett lakossági fórumra, amelyen minden, az elkerülő úttal kapcsolatos kérdésre választ ígértek a szervezők. Nemcsak Várpalotáról, hanem a környező településekről is sokan érkeztek, hiszen minden térségben élőt érint a beruházás. Az összesen mintegy 22 milliárd forintba kerülő, a tervek szerint 2017 végére elkészülő 5,9 kilométer hosszú útszakasz délről kerüli majd el Várpalotát.

Elhangzott, a NIF Zrt. a nyáron adta át a munkaterületet a közbeszerzésen győztes kivitelező, a SDD konzorcium részére. Az elmúlt hónapokban döntően előkészületi munkákat végeztek, azaz szervizutakat építettek, s a jövőben teherautókkal használt útszakaszokat újították fel. Az elkerülő tényleges építése 2015 tavaszán indulhat el.

Kerékgyártó Attila, az SDD konzorcium projektvezetője vetített képes előadásban számolt be a tervezett munkálatokról, s azok ütemezéséről. Elmondta, a nádasdladányi bekötőút külön szintű csomóponttal csatlakozik az új nyomvonalhoz, amely a város felőli oldalon körforgalomban végződik. Ezt követően keresztezi a vasutat is. Az Ősi bekötőút szintén külön szintben, felüljáróval csatlakozik az új nyomvonalhoz, a Dankó Pista utcánál pedig körforgalmat létesítenek. Két új vasúti hidat és három nagyobb közúti felüljárót emelnek, melyek 80-140 méter szélesek lesznek. Az Ősi úti tervezett felüljáró környezetében és az Ősi úton, Csákányhíd-dűlő környezetében az önkormányzat kérésére, valamint a zártkertek védelmére több száz méter hosszan zajvédő falat is kiépítenek.

A közeljövőt illetően elhangzott, az elkövetkező hetekben egy 350 méter hosszú „elkerülő utat” építenek a Várpalotát Pétfürdővel összekötő Péti út mellé, ami 2017 második feléig szolgál majd ideiglenes útvonalként mindenkinek. Hangsúlyozta, a tömegközlekedésben nem lesznek fennakadások. A további forgalomkorlátozásokkal kapcsolatban Kerékgyártó Attila elmondta, az ideiglenes vasúti terelővágányok miatt április 19-e és 24-e között vágányzár lép életbe Csór-Nádasladány és Pétfürdő állomások között, a MÁV vonatpótló buszokkal szállítja majd az utazóközönséget.

A Csákányhíd-dűlőben élő 11 családot képviselve szólalt fel a fórumon Cser Tímea. Elmondta, noha házaik a leendő elkerülő út nyomvonalán vannak, ám mindeddig hivatalos értesítést nem kaptak arról, hogy mi lesz a sorsuk. Talabér Márta polgármester válaszában elmondta, az ügyben illetékes MÁV Zrt. arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy minden bérlővel felvették a kapcsolatot, s megoldást találnak az érintettek elhelyezésére. Természetesen – tette hozzá a polgármester és Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője – mindent megteszünk azért, hogy felgyorsuljon a kapcsolatfelvétel, s megfelelő minőségű ingatlanokhoz jussanak ellentételezésként az érintett családok.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!