Hírek

2015.01.13. 20:12

Illetékmentes a föld

Veszprém – Az illetéktörvény a földműveseknek – a termőföld megvásárlásakor – a kérelmük alapján biztosított illetékmentességhez bizonyos, konkrét feltételek teljesítését írja elő.

Heffler Péter

Amennyiben a vagyonszerző az ötéves határidő lejárta előtt a termőföldet elidegeníti, azon vagyoni értékű jogot alapít, vagy a termőföldet egyéni vállalkozóként, mezőgazdasági őstermelőként vagy családi gazdálkodóként mező-, illetve erdőgazdasági tevékenység céljára nem saját maga hasznosítja, abban az esetben a törvény szerint az illeték kétszeresét kell megfizetnie. Nem számít elidegenítésnek a kisajátítás, a kisajátítás alapjául szolgáló közérdekű célra történő elidegenítés és a birtok-összevonási célú földcsere.

A vállalt feltétel teljesülését jelenti, ha az ingatlan tulajdoni lapján a vagyonszerző tulajdonosként szerepel, a tulajdonjogot nem terheli vagyoni értékű jog, és a földhasználati lapon a vagyonszerző saját használata van bejegyezve.

A saját hasznosítás teljesítettnek tekinthető még abban az esetben is, ha a vagyonszerző a termőföldet művelő családi gazdaság tagja. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ezen feltételek teljesülését az ötéves határidő leteltét követően saját nyilvántartása és az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján vizsgálja.

Valamennyi feltételnek együttesen kell megvalósulni, bármelyik feltétel nem teljesül, úgy az egyébként járó illeték kétszeresét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal határozatban előírja – adott tájékoztatást a Fejér Megyei Adó-igazgatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!