Hírek

2015.08.14. 19:26

A konyhán még nehezebb elviselni a hőséget

A harmincnyolc fokos forróságba hűsölni járnak, ahol ugyanis ők dolgoznak, a kinti hőmérséklet kétszerese is lehet. A Napló azokat a balatoni vendéglátósokat kereste fel, akik ebben a hőségben is a nyaralókért fáradoznak a tűzhely mellett.

Prevics Éva

A szakácsok az ebéd előkészületein fáradoznak, A kisegítők pedig a kezük alá dolgoznak. A mosogató hatalmas edényeket emelget és suvickol. Egy balatonfüredi partmenti étteremben jártunk péntek délelőtt tizenegy órakor, ahol több mint tíz ember dolgozik azon, hogy a betérő vendég mindenből a legjobbat kapja az asztalára.

A konyha kellemesebb részein is érzésünk szerint negyven fok lehet, a tűzhely mellett pedig úgy ötven. Lehetne ennél több is, de egy korszerű elszívó és befúvó berendezésnek köszönhetően a kinti levegő is bejut a helyiségbe, mely valamelyest lehűti e teret.

Szabó Zoltán séf a Naplónak azt mondta: nehezen viselik a meleget, és hangosan számolják a napokat. Igyekeznek váltani egymást és sok folyadékot inni.

A konyhai dolgozók persze hozzászoktak már a meleg időhöz, hiszen nyáron természetes a hőség, de ez a hosszú és extrém kánikula őket is megviseli.

Az egyik füredi étterem tulajdonosa szerint légkondicionáló berendezést csak nagyon kevés étterem engedhet meg magának. Az ugyanis, hogy a klíma a konyhai hőmérsékletet kellemes mértékig lehűtse, rengeteg pénzbe kerülne. A 20–25 milliós beruházás pedig nem kifizetődő, hiszen egy átlagos nyáron kétszer két hét, amely igazán meleg.

Az idei extrém forró nyáron napközben mindenki a strandon van, ezért a szokásos töredékére esett vissza a forgalom, este viszont sok vendég jelenik meg az étteremben – tette hozzá a tulajdonos. Jellemző, hogy az emberek a nagy meleg miatt későn érkeznek vacsorázni. Jól fogynak idén a könnyedebb halételek, de sok az olyan vendég is, aki egyáltalán nem eszik, inkább csak iszik a hőségben.

Az egyik balatoni büfében körülbelül hetvenfokos sütő mellett izzadnak a dolgozók. Itt a lángos és a hal fogy a legjobban, ezeket tehát megállás nélkül kell készíteni.

Huller Zsófia, a büfé dolgozója a Naplónak azt mondta: nagy kihívást jelent számukra a hőség, igyekeznek váltani egymást, és pár perces pihenőt tartani. Ők gyakorlatilag hűsölni járnak a csaknem negyvenfokos szabad levegőre.

A dolgozók tudják, hogy nyugodtan megállhatnak pár percre és felfrissíthetik magukat – mondta a büfé nevét nem vállaló üzemeltetője. Azt is hozzátette: ha teheti, hideg gyümölcslevessel igyekszik kedveskedni kollégáinak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!