Hírek

2015.08.26. 10:54

Megújítják a köznevelést - Megyei szakmai tanévnyitót tartottak

Az intézményrendszer, a módszertan és a tartalom fejlesztése a cél köznevelés megújításában, hangzott el a megyei szakmai tanévnyitó ünnepségen a Hangvillában.

Balla Emőke

Míg korábban csak Budapesten, tavaly az ország három helyszínén, idén minden megyében tartanak szakmai tanévnyitó ünnepséget. A magyar köznevelésnek biztosítani kell a versenyképes tudást, az esélyegyenlőséget, a hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatását, mondta Sipos Imre. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára szólt arról, hogy a bölcsődei dolgozókat is bevonják a pedagógusok előmeneteli rendszerébe. A kisgyermekeknek három éves kortól kötelező óvodába járni, egyelőre nem jeleztek olyan intézményt, ahol férőhelyhiány miatt elutasították volna a jelentkezőt. A köznevelésben fejlesztik az intézményrendszert: az infrastruktúrát (tantermeket, tornatermeket, tanuszodákat), illetve az informatikai eszközállományt, hogy az eszközellátás ne okozzon problémát, minden iskolában legyen megfelelő sávszélesség. A Nemzeti alaptanterv öt évenkénti felülvizsgálatát törvény írja elő, 2017-ben lesz esedékes.

A magyar köznevelés egyik problémája a végzettség nélküli iskolaelhagyás. Statisztikák szerint a lemorzsolódás harminc százalékos, a gimnáziumot kezdők tíz százaléka nem befejezi be az intézményt. Ezen az arányon mindenképpen változtatni kell, akik az iskolát elkezdik, azoknak tudásuknak megfelelő végzettséggel kell azt befejezniük.

A helyettes államtitkár közölte, a kilenc évfolyamos általános iskoláról szakmai egyeztetések történnek, dátumot azonban korai volna mondani. A kilenc évfolyam esetében nem 8+ 1 osztályról van szó, hanem az alsó tagozat, az alapképzés, az alapkészségek megerősítése a cél.

A megye intézményeinek vezetőit köszöntötte Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere, aki rámutatott a város és az iskolák közötti szellemi közösségre. Az iskolaváros gazdag múltból építkezik, a jelenben élők kiváló örökséget használnak.

A résztvevők megismerhették az Oktatási Hivatal (mely 1999-ben Országos Közoktatási és Értékelési Vizsgaközpont néven jött létre) szervezeti felépítését. Szauer István, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ veszprémi tankerületének igazgatója a tankerület szerepéről, Galambos Zsuzsanna, a régió Pedagógiai Oktatási Központjának, a székesfehérvárinak vezetője a tavasszal létrehozott új intézmény feladatairól beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!