Hírek

2015.08.20. 11:39

Óvodatakarítás társadalmi munkában - Összetartó egeraljaiak

Társadalmi munkában takarította az egeraljai óvodát Horváth Istvánné. Az asszonynak rokona, családtagja nem jár az intézménybe.

Tisler Anna

Mint mondta, segíteni akar annak a közösségnek, amelyhez tartozik. A nyári vakáció végéhez közeledve el kellett kezdeni az épületben a nagytakarítást. Ő két napot tudott vállalni. A munkát a csoportszoba székeinek, asztalainak a fertőtlenítésével kezdte. A nevelési év indulásáig hátralevő napokban az udvaron lenyírják a füvet. Ez a munka már a közfoglalkoztatottakra vár.

Horváth Istvánné társadalmi munkában segített az óvoda takarításában.

Farkas Jenő polgármestertől megtudtuk, az egeraljaiak lokálpatrióták. A települési képviselők lemondtak a tiszteletdíjukról a község javára. Ingyen és lelkesen dolgoznak, az ülésekről csak nagyon indokolt esetben hiányoznak. A 230 lelkes Egeralja testülete öt tagú. A munkájukat az Egeralja Jövőjéért Alapítvány is segíti. A kuratórium tagjai a rendezvények szervezésében és lebonyolításában is részt vesznek. Ha anyagi lehetőségeik engedik, támogatják azokat.

Farkas Jenő polgármester.

A lakosok békében élnek egymás mellett, nincsenek viták a szomszédok között. Az utcán, ha találkoznak, megállnak beszélgetni, és többen rendszeresen összejönnek a könyvtárban.

Kerekes Sándorné könyvtáros látogatásunk idején éppen az új könyveket rendezte. Az állomány gazdag, a legkisebbeknek való mondókás könyvtől az idegen nyelv tanulását segítő munkafüzetig minden megtalálható.  Újságokat is előfizetnek, sokan oda járnak hetilapokat olvasni.

Kerekes Sándorné a könyvtár állományát rendezi.

- Az asszonyok szeretnek főzni, elolvassák a recepteket, amelyik megtetszik, lefénymásolom nekik - tudtuk meg Kerekes Sándornétól. - A következő alkalommal megbeszélik, ki főzte meg azt, hogy ízlett, mik a tapasztalatok. Néha órákig elbeszélgetnek minden olyan témáról, ami a háztartást vezető asszonyokat érdekli. Olvasni is szeretnek, főleg télen, amikor nincs munka a kertben, töltik szabad idejüket ismeretszerzéssel. Népszerűek a történelmi témájú könyvek, a szerelmes regények, a szórakoztató irodalom. Az iskolások a kötelező olvasmányok mellett a tanulmányaikat segítő anyagokat keresik.

Az önkormányzat évente több programot szervez. A polgármesteri hivatal épülete mögött van a művelődési ház az udvaron pedig rendezvénytér. A programokra megtelik az épület. Az augusztus elején tartott falunapra más községekből is érkeztek érdeklődők. Fellépett többek között az adorjánházi asszonykórus, amelynek egeraljai tagja is van. A két falu teljesen összeépült. Az ősszel megtartják az idősek napját, a község kulturális műsorral, vacsorával kedveskedik a nyugdíjasoknak, akik többsége a községben élte le élete nagy részét. A gyerekeket Mikuláskor lepik meg. A falu ugyan az elöregedők közé tartozik, de az utóbbi években több fiatal otthon maradt és alapított családot. Egeralján óvoda is működik, a csöglei intézmény részeként. Az összevont csoportban a helyi és adorjánházi kicsikkel három óvónő foglalkozik, akik egyike szintén helyi lakos. Az általános iskola első két osztályát Adorjánházán járják ki, majd a csöglei intézményben folytatják tanulmányaikat. A háziorvosuk hetente egyszer jár át Csögléről. A gyógyszert a betegeknek kiszállítják, nem kell utazniuk érte. A házi gondozói szolgáltatásra is van igény. Aki igényli, a szociális étkeztetés keretében ebédet is kap. A lakosság ellátását két bolt és egy vendéglő biztosítja. Az önkormányzat azzal támogatja a vállalkozókat, hogy nem vet ki iparűzési adót. A kereskedőkön kívül néhány mezőgazdasági vállalkozás és egy nemrég nyilt pékség működik Egeralján. A lakosok kommunális adója évi 1500 forint. Az aktív korúak többségének van ugyan munkahelye, de a jövedelmük nem magas, így a település nem vet ki nagyobb összegű adót.

A református templomban rendszeresen tartanak istentiszteletet.

A közfoglalkoztatásban ketten vesznek részt, ők az utcák, terek, közintézmények tisztaságáért, rendezettségéért felelnek. Szükség volna az utak és  járdák felújítására, de a pályázatuk forráshiány miatt nem nyert. Farkas Jenő elmondta, ha ismét lesz megfelelő pályázat, próbálkoznak. Jelenleg a nyolc éves falugondnoki autót cserélik le egy újra. A pályázat utófinanszírozott, így a vételár kifizetéséhez a támogatás megérkezéséig kölcsönt kell felvenniük. A község éves költségvetése 25 millió forint, a saját bevételük kevés, de mint a polgármester elmondta, takarékos gazdálkodással minden fizetési kötelezettségüknek eleget tudnak tenni. Ahol tudják, segítik a lakóikat, a családok tanévkezdési terhein is igyekeznek enyhíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!