Hírek

2015.08.19. 07:25

Titokzatos fehér füst száll a gyárból Inotára

Várpalota-Inota – Nem füstöt, hanem finom, fehér port, alumínium-oxidot engednek a levegőbe az Inotal Zrt. telephelyéről egy új létesítmény kísérleti üzemeltetése során, közölte a Naplóval Nagy István vezérigazgató, aki szerint nincs oka aggodalomra az inotaiaknak.

Szabó Péter Dániel

Több Inotán élő olvasónk is megkereste a napokban lapunkat azzal, hogy az település határában fekvő Inotal gyárcsarnokából minden a reggeli és kora esti órákban ismeretlen eredetű fehér füstöt engednek a levegőbe, ami szerintük veszélyezteti az Inota faluban élők egészségét.

Az ügyben megkerestük Nagy Istvánt, a cég vezérigazgatóját, aki közölte, a füst valójában finom por. – Az anyag egy ma még újnak számító olvasztási technológiát megvalósító létesítmény kísérleti üzeme során kerül - sajnálatos módon - az egyes olvasztási ciklusok befejezésekor, a kemencék lesalakozása során a technológiának helyet adó régi kohócsarnok légterébe. Nem az esti vagy reggeli órákhoz kötött, hanem mintegy 10-15 perces időtartamra egy-egy ciklus végén jelenhet meg az épület felett, naponta négy-öt alkalommal. Anyagát tekintve alumínium oxid, vagyis az a por amivel a szüleink a tűzhelyet sikálták tisztára annak idején – mondta el Nagy István, aki hozzátette, a létesítmény egy közel 50 főnek munkát adó új olvasztómű, aminek a technologizálása és beüzemelése folyik kísérleti üzemben.

Olvasónk fotóján jól látható, ahogy a gyárból a levegőbe engedik az alumínium-oxidot.

A cégvezető kiemelte, a jelenséget ők is kritikusnak tekintik, még ha néhány percről is van szó alkalmanként, s a por még a saját területükön le is csapódik. – Kritikusságát nem a veszélyessége okozza, hiszen semleges anyagról van szó, hanem az Inotal Zrt. szemléletével sem összeegyeztethető bármilyen, technológiailag elkerülhető vagy az elfogadott mértéken egyébként belül tartható környezeti terhelés okozása. Ebben az esetben is ez a felfogásunk és a megoldásra való törekvésünk. A mérnöki stáb már ennek felszámolásán dolgozik – szögezte le Nagy István.

Nagy István vezérigazgató egy korábbi bejáráson az Inotal egyik gyárcsarnokában.

Az Inotal mindaddig nem is vált át az üzemszerű működésre, amíg a kísérleti üzem során ezt a kiporzást a műveletnél élvezhetően csökkenteni nem tudják. – Jelenleg ennek érdekében két fejlesztési tevékenységet is elindítottunk: egy 600 négyzetméteres új csarnoképület felállításán és a kohócsarnokhoz történő illesztésén dolgozunk, ami kiegészítő berendezéseivel a kiporzás elfogadható keretek között tartását hivatott szolgálni. Emellett átalakítjuk a mostani elszívás megoldását is, ami a salakoláskor kiszabaduló por  megfogását biztosítja és tereli a korszerű, már működő porszűrő rendszerbe. A kísérleti üzemet ezek megvalósítására és kipróbálására ily módon október-november időszakig fenntartjuk – közölte a cégvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!