Hírek

2015.09.14. 17:58

Mindennapos testnevelés: túl sok jutott a jóból, de nincs elég tornaterem

Az új tanév kezdetével már minden osztályban kötelező a napi testnevelésóra. A megye iskoláiban azonban véges a tornatermek kapacitása.

Szabó Péter Dániel

A mai kisdiákokról általánosságban elmondható, hogy keveset mozognak, ritkán sportolnak, ezért a köznevelési törvény két évvel ezelőtti módosítása egy egészségtudatosabb társadalom irányába mutat.

Testnevelésóra a veszprémi Dózsa György Általános Iskolában, a fotón a 4. c. osztályosok. Amíg az idő engedi, az udvaron tartják
Fotó: Penovác Károly


Az iskolákban azonban nehéz helyzetet szül a törvénymódosítás, hiszen a kötelező napi tesi jó pár intézményben gondot okozott. Még egy olyan nagy sportmúlttal rendelkező intézménynek, mint a veszprémi Hriszto Botev Általános Iskola is - melyben sportágak egész sora, foci, kosár, kézilabda, torna, heti egyszeri korcsolyázási lehetőség, atlétika és vívás is szerepel a választható palettán - okozott némi nehézségeket az átállás. - Igen jól sikerült a tavalyi általános állapotfelmérés, ami azt mutatja, hogy nagyon is sportos diákok járnak hozzánk.

– A foglalkozások, illetve a testnevelés órák megtartására egy nagyobb és egy hetvenhat négyzetméteres kistornaterem, mellette pedig kinti sportpályák – beleértve a rekortánt is – állnak rendelkezésünkre. Az órákat, ugyan némely esetben összevont csoportokban, de hasznosan töltik a gyerekek, egyedüli fejfájást az esős időjárás okoz, ami jelentősen behatárolja a testnevelő kollégák lehetőségeit – árulta még el az igazgató, aki a megoldást egy korszerűbb, nagyobb tornateremben látja, ami már tervben van. – A heti háromszori testnevelés órával is remek eredményeket tudtunk elérni a gyerekekkel, a mindennapos foglalkozásokkal pedig már tényleg mindenkit mozgásra lehet bírni – mondta Sári Kálmán testnevelő tanár.

A sümegi Ramassetter iskolában van rá példa, hogy az egyetlen nagy tornateremben egyszerre két osztály diákjai tornáznak, miközben a két kisebb tornaszoba ugyancsak foglalt. A nagy tornatermet nem lehet kettéosztani, tervek viszont már készültek a bővítésre. Jó időben a tágas udvart is használják a diákok tornaórán, de a jövőre elkészülő tanuszoda is besegít majd ilyen szempontból.

A tapolcai Bárdos iskolában tornateremből kétszer annyi is elkelne, mint amennyi most van. A helyzetet úgy oldják meg, hogy térelválasztóval szeparálják a helyiséget. Az iskola Kazinczy tagintézményében azonban az is előfordul, hogy az aulában is tornáznak a diákok.

A badacsonytomaji Tatay iskolában mérete miatt nem választható el a tornaterem, néhány órán két osztály használja egyszerre. Jó időben az iskola testnevelési udvarát is használhatják.

Az ajkai Fekete István – Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban nem okoz problémát a napi testnevelés órák megtartása. - Szerencsés helyzetben vagyunk, van egy nagy tornacsarnokunk, ami három részre van osztva, illetve további két tornatermünk is van, egy kisebb tornaszoba, és egy nagyobb méretű. Ezeken kívül több szabadtéri pálya áll rendelkezésünkre – tájékoztatta lapunkat Kovácsné Papp Ágnes intézményvezető. Elmondta továbbá, hogy ugyan sok diák jár az iskolába, a szervezés emiatt nehézkes volt, de sikerült megoldani a tornatermek maximális kihasználását.

A Várpalota melletti Ősiben hosszú évek óta problémát jelent a tornaterem hiánya. A melegebb hónapokban a testnevelésórákat ugyan meg tudják tartani az intézmény udvarán lévő félkész, bitumenes borítású sportcsarnokban, ám télen sokszor a folyosóra kényszerülnek a nebulók. Az önkormányzat régóta próbálkozott, hogy javítson a helyzeten, most a kormány 200 millió forintos támogatásának köszönhetően új, szabvány kosárlabdapálya méretű, 18x30 méteres tornaterem épülhet az iskola udvarán. Az előkészítés csúszása miatt az építkezés a tervek szerint októberben indulhat, tudtuk meg az önkormányzatnál.

Az órarendbe van építve a mindennapos kötelező testnevelés óra a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában. Jelenleg az iskola nagyobb tornatermében felújítási munkák zajlanak, ezért a kisebb tornaszobát, az udvari focipályát valamint az intézmény Köztársaság utcai épületének termét veszik igénybe erre a célra, emellett a diákok uszodába is járnak. A tornaterem felújítása várhatóan december elejére elkészül, Lingl Zoltán igazgató elmondta, minden szülőt értesítettek arról, hogy a következő időszakban adjanak melegítőt a gyermekeknek a kinti órákhoz. Az iskolának összesen hatszázhetvenkét diákja van, Zircre ötszázkilencven három gyermek jár. Bakonybélben és Olaszfaluban is biztosított a mindennapi testnevelés. Lingl Zoltán szerint a napi testnevelés óra a gyermekek számára hasznos, a diákok már megszokták, hiszen négy éve zajlik annak bevezetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!