Hírek

2015.10.21. 13:00

A kékfestést ünnepelték Pápán

Pápa – A magyar kékfestés hagyománya felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Jegyzékére. Ennek alkalmából ünnepséget tartottak a Kékfestő Múzeumban.

Molnár Tímea

A jegyzékbe vételről szóló oklevelet Áldozó Tamás, Pápa polgármestere és Nagy-L. István, a Gróf Esterházy Károly Kastély- és Tájmúzeum igazgatója helyezte el a Kékfestő Múzeumban. Az alkalmon a városvezető tiszteletét fejezte ki a kékfestőmesterek előtt, akik a mesterségüket ma is éltetik. A vonatkozó törvényi szabályozás alapján azok a nemzeti értékek, amelyek különösen fontos reprezentánsai a magyar kultúrának, és megőrzendők az utókornak, hungarikummá válhatnak. A hazai kékfestés éltetői ezen dolgoznak, és az út első lépését sikeresen megtették.

Az ünnepségen közreműködtek az Erkel Ferenc általános iskola diákjai, akiknek az iskolai kendőjük kékfestő anyagból készült. Fotó: Molnár Tímea

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottságának javaslata alapján idén a magyar kékfestés hagyománya felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Jegyzékére.  Nagy-L. István elmondta: a nyáron, Pápán megrendezett országos kékfestő-találkozón döntöttek arról, hogy kezdeményezik a magyar kékfestés hungarikummá nyilvánítását. A feladatot a pápaiak vállalták magukra, s első lépésként a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe való felvétel történt meg. A hungarikummá váláshoz időközben elkészült egy tervezet, amelyet véleményeznek a magyarországi kékfestő mesterek és a mesterségben érintett további szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!