Hírek

2015.11.14. 17:21

Népünnepély a gardafesztivál

Tihany - Évszázados hagyományt elevenítenek fel a gardafesztivállal, amellyel a tihanyi halászok munkája előtt adóznak.

Tremmer Tamás

Tósoki Imre Tihany polgármestere úgy vélte, ha valakit ma megkérdezünk, mi jut eszébe Tihanyról, elsőként biztosan az apátságot említi, de az első ötben a Levendula Fesztivál és a gardafesztivál egészen bizonyosan benne van. Ezek a rendezvények gyökeret vertek a településen és az emberek tudatában. Gardália immár 14. éve egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A háromnapos esemény ezúttal is tömegeket vonzott, a szombat pedig különösen izgalmas. A balatoni halkosarat ezúttal is a hajóállomáson fogadta a nép, amelyet aztán Tósoki Imre és Varró János alpolgármester vittek a tihanyi apátságig. Korzenszky Richárd tihanyi bencés perjel megáldotta a szőlőt a  bort és a halat. Ezt követően vette kezdetét a Visszhang dombon a gardasütés, amely a korábbi években megszokott látványosság volt. A gardát szőlő venyige parázsán sütötték, Kántor Bálint az első évtől ott volt a gardasütők között.

Kulturális eseményekben sem voltak híján, többek között Vasrag Tamás és Péter Szabó Szlivia is fellépett Tihanyban.

A Gardália vasárnap halászlé és halfőző versennyel folytatódik, amely a tíz órakor a Visszhang dombon veszi kezdetét. Estig folyamatosan programok várják az érdeklődőket, ahol minden korosztály találhat kedvére valót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!