Hírek

2015.11.16. 14:32

Optimális a Balaton vízszintje

Megyei körkép – A Balaton vízszintje a tél beállta előtt optimálisnak mondható. Ha valami rendkívüli időjárási körülmény nem szól közbe, a Sió-zsilip továbbra is zárva marad.

Tremmer Tamás

A Balaton jelenlegi átlagos vízállása 103 centiméter, ami átlagosnak, vagy az átlagoshoz képest kicsivel magasabbnak mondható, tájékoztatta lapunkat Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Ez a szint a 2000-es évek elejéhez képest sok, a tavalyi állapottal szinte azonos. Jelezte, elég hektikus az időjárás, tavaly augusztusban, szeptemberben rendkívüli mennyiségű csapadék hullott, az éves átlagnak a sokszorosa, idén pedig ugyanekkor szárazság volt. Ehhez a hullámzáshoz képest is jól áll a tó.

Közölte, a Balaton jelenlegi vízszintje a tél beköszönte előtt optimálisnak mondható, az optimális szint felső határán áll. Hacsak nem lesz rendkívüli esőzés a tó vízgyűjtőjén, akkor idén már nem lesz szükség a Sió-zsilip megnyitására.

A három hónapos, illetve a hathavi meteorológiai előrejelzések szerint az átlagosnál kicsit talán melegebb, csapadékban azonban átlagos telünk lesz. Ugyanakkor hozzátette, a globális éghajlatváltozás hatásait érezhetjük, ezért szinte egyik napról a másikra minden megtörténhet. Számukra csak az egyhetes előrejelzés ad kellő biztonságot, az egyelőre átlagos időjárással számol.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!