Hírek

2016.01.16. 17:43

Felvételiztek a nyolcadikosok

Veszprém - A matematika nehéz volt, különösen az utolsó két feladat, mondták a nyolcadikosok a szombati vizsga után. A középiskolákba készülők magyarból és matematikából írták a központi írásbeli felvételit.

Balla Emőke

A központi írásbeli vizsgát érdemes minden tanulónak megírni, hiszen a középiskolák jelentős része kéri ezt. Vannak olyan intézmények, amelyek az általános iskolai jegyek alapján döntik el, hogy kiket vesznek fel (az általános iskolai eredmények közül a hetedikes év végi és a nyolcadik osztályos félévi jegyek számítanak), de a legtöbb helyen kérik a központi írásbeli eredményét is, sőt akár szóbeliztethetnek is. A központi írásbelit bárhol meg lehet írni, nem feltétlenül kell abban a középiskolában, ahova a nyolcadikos jelentkezik. Egységes a dolgozat és egységesen, javítókulcs alapján javítják.

Veszprém megye legtöbb gimnáziumában és szakközépiskolájában megszervezték a felvételit. A veszprémi Vetési Albert Gimnáziumban 114 diák írta meg a dolgozatokat, veszprémi és Veszprém környéki tanulók. A magyar és a matematika felvételire is negyvenöt percük volt, tíz-tíz feladatot kellett megoldaniuk. Mivel az utolsó év tananyagát különböző ütemben tanulják a diákok, elsősorban a korábbi évek tananyagából válogatnak. Az írásbeli felvételi vizsga elsődleges célja az eredményes középiskolai tanuláshoz szükséges alapvető készségek és képességek, kompetenciák felmérése, egyik feladatlap sem hagyományos tantárgyi teszt. A feladatok nem okoztak meglepetést a nyolcadikosoknak, hiszen a felkészülés során a legtöbben végignézték, megoldották a korábbi feladatsorokat, így nyugodtan várhatták a felvételit. A feladattípusok idén sem tértek el a korábbiaktól.

Szántai Erzsébet igazgató elmondta, a többéves tapasztalatok azt mutatják, a két tantárgy felvételije nem egyforma, idén a diákok a matematika írásbelit tartották nehezebbnek. A délelőtti felvételi után délután egy órától az Oktatási Hivatal honlapján a javítókulcs alapján a tanulók maguk is meggyőződhettek arról, helyesen válaszoltak-e a kérdésekre. A Vetési gimnáziumban felvételit írók január 25-én, hétfőn 8 és 16 óra között tekinthetik meg a kijavított dolgozatukat és miután nyilatkoztak, hogy kérnek-e arról fénymásolatot, azt is kaphatnak, illetve fényképet készíthetnek róla. Ha a javítás esetleg eltér a javítási útmutatóban megadottól, a diákok január 26-án tehetnek észrevételt.

A dolgozatok javítása után a diákoknak február 4-ig kell megkapniuk a írásbeli eredmény értékelését.A középiskolák február 16. és március 4. között szóbeli és alkalmassági vizsgákat tartanak. A Vetési gimnáziumban is lesznek szóbeli vizsgák, az emelt szintű angol, német és biológia képzésre, a vizsgák időpontját mindig egyeztetik a Lovassy László Gimnázium felvételi időpontjaival, közölte Szántai Erzsébet. A Vetésiben február 17-én, 18-án, illetve 19-én szóbeliznek a felvételizők. Megtudtuk, a középiskola szeptemberben négy osztályt indít, hat típusú képzést hirdet: egy emelt angol, illetve egy francia két tannyelvű osztályba jelentkezhetnek a diákok, valamint fél osztályt indítanak a spanyol két tannyelvű, az emelt biológia, az emelt német és az általános gimnáziumi osztályból. Általában jellemző, hogy a diákok egy iskolában több képzési formát is megjelölnek, illetve hogy több iskolát is: az angol nyelvi képzést választók a balatonalmádi gimnáziumba, a német nyelvi képzést előnyben részesítők a Lovassy nemzetiségi tagozatára is jelentkeznek.

A felvételi után, február 12-ig kell elküldeni a jelentkezési lapokat a középiskolákba, a tanulói adatlapot pedig a Felvételi Központba. Az, hogy kit hova vettek fel, április végén derül ki, a rendkívüli felvételi eljárást májusban tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!