Hírek

2016.01.29. 17:28

Bringával akart átmenni a Balaton olvadó jegén

„Vízbe menni csak a saját felelősségre” feliratú tábla volt a férfi kerékpárján, aki az olvadó jégen akarta áttolni bringáját Tihanyból Balatonfüredre pénteken estefelé.

Kovács Erika

A Vízirendészet ügyeletese a VMSZ központját hívta és kérte a segítségünket. A VMSZ készenléti szolgálatától ketten  indultak a helyszínre. A kerékpárost hamar meglátták és próbálták megközelíteni - tájékoztatott közleményben Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője.

„A férfit próbáltam rávenni arra, hogy hagyja abba a veszélyes „mutatványát” – mesélte Bagyó Sándor.  - Nem hallgatott rám, s mintha mi sem történt volna, tolta tovább a biciklijét Füred irányába. Ekkor én már az ilyen bevetések végrehajtásához szükséges felszerelésben voltam, s nem sokkal később a szemem láttára a férfi alatt roppant egyet, majd táblásan beszakadt a jég. Kerékpárja elmerült, a férfi pedig vissza tudott mászni a jégre a felső teste így kint volt a vízből. A középkorú férfi még ekkor sem akarta a segítséget elfogadni, azonban amikor már észlelte, hogy komoly bajba került, akkor mégiscsak hagyta magát kihúzni.

A kimentett embert ezután a partra kísérték, ahol átadták a mentőknek, akik megvizsgálták és megállapították, hogy azon kívül, hogy vizes lett, nem esett baja.

Ezek után visszamentünk a kerékpárért – folytatja Dárdai Miklós – Kb 2-2,5 méteres jeges vízbe kellett merülnöm, hamar megtaláltuk. A kerékpáron volt egy kosár és rákötve egy tábla, melyen a „Vízbe menni csak saját felelősségre” felirat volt olvasható.

A férfi ügyében a további eljárást a rendőrség folytatja.

A VMSZ felhívja a figyelmet, hogy a Balaton jege a napok óta tartó olvadás miatt életveszélyes. A tihanyi eset is azt mutatja, hogy táblásan törik, s így aki beszakad, egy pillanat alatt úgy kerülhet a jég alá, hogy onnan csak nehezen tud a felszínre kerülni. Ez pedig végzetes lehet.

A VMSZ a téli időszakban mobil készenléti ügyelet tart. Három helyszínről (Keszthely, Zánka, Alsóörs) indulhatnak azonnal az egységek. A speciálisan felszerelt gépkocsikban száraz ruha, fagymentes búvárfelszerelés, felfújható mentő stég segíti az egységek munkáját.

Kis-Bank Mónika rendőr főhadnagy, Somogy Menyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az ügyben érdeklődésükre közölte, a jégen tartózkodás szabályainak megsértése és tulajdon elleni szabálysértés miatt eljárás indul a férfi ellen. A rendőrök biztonsági intézkedés keretében hazavitték, mert azon túl, hogy vizes lett, nem lett baja.Úgy tudjuk, a férfi balatonfüredi illetőségű.

A VMSZ közölte, a Balaton jege az olvadás miatt életveszélyes, törik, aki beszakad, azonnal a jég alá kerülhet, és csak nehezen tud a felszínre jutni, ami végzetes lehet. A VMSZ télen mobil ügyelet tart, adott esetben Keszthelyről, Zánkáról, Alsóörsről indulnak azonnal. A speciálisan felszerelt gépkocsikban száraz ruhát, fagymentes búvárfelszerelést, felfújható mentő stéget visznek magukkal.

Bóna Balázs a megyei mentésvezető kérdésünkre közölte, hívták őket az esethez, de mire kiértek, a férfit a rendőrök hazavitték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!