Hírek

2016.01.03. 17:14

Meddig lehet elsütni? - Még szilveszter után is durrogtatnak

Pápa - Több olvasónk felháborodással kereste meg a Naplót, mivel az új év első napjain is durrogtatást hallottak, miközben tudomásuk szerint csak elsején reggel hat óráig volt szabad pirotechnikai eszközöket alkalmazni.

Polgár Bettina

A tűzijátékok felhasználásának szabályaival szilveszter előtt részletesen foglalkoztunk a Naplóban. - Vannak olyan termékek, melyek egész évben vásárolhatók és használhatók, mivel használatuk csekély kockázattal jár, zajszintjük és hatóanyagtartalmuk alacsony - mutatott rá néhány napja a Naplónak nyilatkozva Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója. Mint mondta, ezek az úgynevezett első pirotechnikai osztályba tartoznak, amit már a tizennegyedik évét betöltött személy is szabadon megvásárolhat és használhat.

- A második pirotechnikai osztályba sorolható a római gyertya, a röppentyű és a tűzforgó, melyek szintén szabadon vásárolhatók és használhatók, de csak tizenhatodik életévüket betöltött személyek számára - ismertette a rendőr alezredes. - A harmadik pirotechnikai osztályba tartozó termékek használata már közepes kockázattal jár, zajszintjük magasabb, és nagyobb, nyílt területeken alkalmazhatók. Ide sorolhatók a bombatelepek és a magas hatóanyag-tartalmú rakéták. Ezeket csak a tizennyolcadik évüket betöltött személyek vásárolhatják meg kizárólag december 28. és 31. között, az említett termékeket pedig december 31-én 18 órától január elsején reggel 6 óráig lehet használni - tájékoztatott Császárné Elek Veronika.

Kiemelte, a hatályos jogszabály szerint továbbra is tilos a petárda birtoklása és használata magánszemélyek számára. A petárdabirtoklás 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, akárcsak az úgynevezett harmadik pirotechnikai osztályba tartozó termékek engedélyezett határidőn túli használata. Hozzátette: amennyiben pirotechnikai termékek engedély nélküli használatával kapcsolatos bejelentés érkezik a Pápai Rendőrkapitányságra, azt a rendőrség minden esetben kivizsgálja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!