Hírek

2016.01.06. 16:34

Még nem mutattak ki influenzavírust

Címkék#influenza

Veszprém - Kevés influenzaszerű megbetegedést regisztráltak a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok múlt héten, a légúti megbetegedések száma viszont növekedett.

Marton Attila

Hat influenzagyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag, ám egyik esetben sem azonosították az influenzavírust, közölte az Országos Epidemiológiai Központ szerdán. Hozzáteszik, a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései szerint országosan 3300-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ugyanez az adat Veszprém megyében mindössze tizennégy. A megbetegedések száma csak Heves megyében volt alacsonyabb ennél a lakosság arányához viszonyítva.

Ha az influenzavírus nincs is jelen, a betegek száma az évszaknak megfelelően növekedett az utóbbi hetekben Kovács György veszprémi háziorvos tapasztalata szerint, mindenekelőtt az alsó és felső légúti megbetegedéses esetek száma. A páciensek jellemzően arcüreggyulladással, torokgyulladással, légcső- és hörghuruttal jelentkeztek a szakembernél, az influenzára utaló jelek – például magas láz – elvétve fordultak csak elő.

Kovács György veszprémi háziorvos Fotó: Penovác Károly

A háziorvos elmondta, a kórképekért részben vírusok, részben pedig baktériumok felelősek. Kiemelte, országos viszonylatban is magasnak számít a lakosság átoltottsága Veszprémben, és bár az influenzatörzsek évről évre változnak, jelentősen nem térnek el egymástól. Ez is szerepet játszhat abban, hogy azon korosztályok – jellemzően a fiatalabbak, így a húszas és harmincas generációk – tagjai között nagyobb a megbetegedés aránya, akik kevésbé találkoztak ezekkel a vírus- és baktériumtörzsekkel.

A háziorvos hangsúlyozta, az influenza elleni védőoltást beadatni továbbra sem késő, a védettség tíz nap alatt kialakulhat. Az oltásokról terjedő rémhírek kapcsán elmondta, praxisában senkinek nem okozott komoly szövődményt az influenza elleni vakcina.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!