Hírek

2016.01.29. 19:15

29 gyerek közül 12-nek van ikertestvére - Ikrek osztálya a Tarczy Lajos Általános Iskolában

Pápa - Nem mindennapi, mondhatni, világraszóló helyzet alakult ki a sors játékának köszönhetően a 2014 szeptembere óta eltelt másfél tanév során a pápai Tarczy Lajos Általános Iskola 2. a osztályában, ugyanis az itt tanuló 29 gyerek közül 12-nek van ikertestvére.

Polgár Tibor

A különlegességre Kaprinayné Megyeri Zsuzsanna, az iskola könyvtáros-tanára hívta fel a figyelmünket, akitől megtudtuk: már első osztályban három ikerpár volt a beiratkozott tanulók között, továbbá egy fiú, akinek ikertestvére egy másik tarczys osztályba jár. Másodikban, az esztendő elején még két ikerpár került az osztályba. Idén januártól pedig még egy lány, akinek ikertestvére a katolikus iskolában másodikos. Így a 2. a-ban tanuló 29 gyerek közül 12-nek van ikertestvére.

- Az öt teljes ikerpárból nagyon hasonlít egymásra négy pár: Fanni és Fédra, Floranna és Sarolta, Levente és Tamás, Vanessza és Virginia. Szembetűnő különbség Kata és Vivien között van. A „fél” ikerpárok közül a 2. a-ba járó egyik diák Attila, akinek párja Regina. Magasságuk, testalkatuk is eltérő, külső hasonlóságot alig találni köztük. A januárban érkezett és gyorsan beilleszkedett Fanni szerint párját, Lilit néha összekeverték vele. Lili soványabb, másképp hordja a haját. Érdekes, hogy az ikerpárok megkülönböztetése a felnőtteknek okoz problémát, a gyerekeknek nem. Az osztálytársak még akkor is megismerik gond nélkül az ikreket, ha külön-külön látják őket, sőt segítenek a tanító néniknek a megkülönböztetésben. Az öt párosból is négy rögtön kijavítja a keresztnevet, ha valaki ösz-szekeveri őket. Viszont Tamás és Levente huncutkodnak, rá is játszanak hasonlóságukra, összekevertetik magukat. A megkülönböztetést a szülők is segítik, elmondják az apró különbségeket, jeleket. Az ikerfiúk szülei gyakran megmondják reggel, melyik fiún milyen póló van, hogy könnyebben szólítsák őket. Ám nemegyszer előfordult, hogy Levente és Tamás délelőtt pólót cserélt. Az ikrek a Vanessza-Virginia páros kivételével nem szeretnek egyformán öltözni, de a hasonló összeállítású, stílusú ruhákat felveszik - árulta el a Naplónak Kaprinayné Megyeri Zsuzsanna.

Mint mondta, Fodor Tímea és Kalmárné Bóka Ildikó tanítónő szerint mindegyik iker hangja, személyisége, viselkedése különbözik párjáétól. A párok között van domináns tag, és már megfigyelhetők a rivalizálás előjelei. - A Vanessza-Virginia páros kivételével gyakran vitáznak, veszekednek, néha verekednek is egymással. Se veled, se nélküled állapotban vannak. Az iskolában nem ülnek egymás mellett, sorakozáskor nem választják a másikat párnak, inkább a többi osztálytárssal játszanak, nem egymással. Viszont segítenek egymásnak a tanulásban, illetve, ha egyikőjük bajba kerül, a másik azonnal keresi és kiáll érte. Erős az összetartás közöttük. Mindegyikőjük nagyon örül annak, hogy van ikertestvére, nem szeretne csak egyedül lenni. Lehet, a sokikresség hozzájárult ahhoz, hogy nagyon jó az osztályközösség a 2. a-ban. A gyerekek szeretnek együtt lenni. A szülők segítik az iskolai rendezvényeket, közös programokat szerveznek iskolán kívül, törődnek a többi gyerekkel is. Szeretettel várják Fanni ikerpárját, Lilit is, így hat és fél lenne az ikerpárhelyzet az osztályban. Persze nem a rekord felállítása a céljuk, hanem az, hogy mindenki jól érezze magát, megmaradjon és fejlődjön összetartó közösségük - fogalmazott a Tarczy iskola könyvtáros-tanára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!