Hírek

2016.02.15. 15:18

Iszapper: az LMP módosítaná a törvényt

Az LMP a kolontári iszapömléssel kapcsolatos elsőfokú ítélet meghozatala után ismét benyújtotta azon törvénymódosító javaslatát, amely hasonló esetekben büntetné a nem megfelelő ellenőrzést.

Balla Emőke

Ez a 2010-ben benyújtott javaslathoz hasonlóan a Büntető törvénykönyvben (Btk.) kiegészítené a környezet- és természetkárosítás tényállását. Eszerint a bűntettet az is elkövetné, aki nem teljesítette felügyeleti, ellenőrzési kötelezettségét akár állami alkalmazottként, akár egy cég ellenőreként. Az LMP azt is javasolja, hogy a hivatalos eljárás körében elkövetett vesztegetés is legyen önálló tényállás a Btk.-ban, mondta Zelenák Adrián, az LMP Veszprém megyei elnöke. A törvényjavaslat célja, hogy a büntetőjogi fenyegetettség megteremtésével a hatályos szabályozásnál eredményesebben ösztönözze az emberi életet, a testi épséget, a természeti környezetet és a kulturális értékeket veszélyeztető helyzetek megelőzéséért felelős személyeket arra, hogy a kellő gondossággal járjanak el. A benyújtott törvényjavaslat új hivatali bűncselekményt állapít meg arra az esetre, ha a veszély, illetve a káros következmény a hivatali kötelezettség megszegésével alakul ki.

Az LMP álláspontja szerint a törvényhozóknak a törvényekkel kell foglalkozniuk, és nem bírósági ítéletek bírálatával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!