Hírek

2016.02.25. 18:35

Meghalhat, akinek nincs pénze? Hajszálra vagyunk attól, hogy halálgyárakká váljanak kórházaink

Szakemberek és megfelelő felszereltség híján megkongatta a vészharangot a hazai kórházak felett több kormánypárti képviselő a minap a parlamentben. Az illetékesekkel szembesítettük állításaikat.

Kovács Erika

Több országos portálon lehetett olvasni a képviselők hozzászólásait, amelyekben többek között elhangzott: "Hajszálra vagyunk attól, hogy halálgyárakká váljanak kórházaink. Elfogynak az orvosok, sok településen, sok osztályon már most sincs, aki vizsgáljon, aki kezelje az ultrahanggépet, nincs, aki műtsön, nincs, aki bent maradjon éjszakai ügyeletre. Tartok tőle, túl vagyunk azon a ponton, ahonnan még vissza lehetett volna fordulni: hiába emelnénk akár triplájára az egészségügyiek bérét, aki egyszer kiment, nem jön vissza. Lassan kimondhatjuk, hogy aki nem tudja megfizetni a maszek egészségügyet, ha komolyabban megbetegszik, meghal."

Rácz Jenő a veszprémi kórház főigazgatója a fentiek kapcsán érdeklődésükre azt mondta, valóban kevés orvos és ápoló dolgozik a hazai kórházakban, de Európában és a világ más országaiban is hiány van egészségügyi szakdolgozókból. Mint kiemelte, a fenti állítások viszont a dolgozókra és a kórházakra nézve is egyaránt nagyon sértőek. Hozzáfűzte, az egészségügyi intézkedések, amit a szakállamtitkárság a terület illetékeseivel együtt tesz, éppen a fentiek ellenkezőjét mutatják. – Támogatás kellene, nem ilyen kijelentések – vélekedett.

Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke az ügyben érdeklődésünkre közölte: a szakemberhiány valóban nagy veszély jelenleg is és a jövőben ez csak fokozódni fog mind orvos-, mind nővérhiány tekintetében, ami nyilvánvalóan kihat az ellátásra. Hozzátette továbbá, a magyar kórházak eszközkészlete az utóbbi évek befektetései ellenére is messze elmaradnak az uniós átlagtól.

– De az ellátás nem állhat és nem is áll le. Az egészségügyi dolgozók jelentős egyéni vállalásokkal, önfeladással, rengeteg túlmunkával, megfelelő eszközök hiányában leleményességgel, de ellátják a feladataikat. A "halálgyár" kifejezés kollektívan sérti a szakmát – hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!