Hírek

2016.02.01. 13:41

Tüntetnek a vörösiszapos ítélet ellen

Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartjuk mi, a települések vezetői és a lakosság a felmentő ítéletet, ami a vörösiszap-katasztrófa ügyében született első fokon január 28-án a Veszprémi Törvényszéken, ezért a bíróság elé megyünk, hogy ott is elmondjuk véleményünket, érzékeltessük felháborodásunkat.

Kovács Erika

Így érvelt a február 4-én, csütörtökön 16 órára tervezett demonstráció mellett Tili Károly, Kolontár, Ferenczi Gábor, Devecser és Marton Zsolt, Somlóvásárhely polgármestere. A települések elöljárói megjegyezték, céljuk az, hogy a térségben élő emberek, családok, a hozzájuk csatlakozók mondják el a polgármesterekkel együtt az ítéletről a véleményüket, beszéljenek arról, miként ment tönkre az életük, veszett el múltjuk a katasztrófa miatt. Ugyanakkor nem szeretnék - és ettől ők kifejezetten elhatárolódnak -, hogy az eseménynek politikai színezete legyen. Devecser elöljárója február elsején jelenti be a rendőrségen a demonstrációt.

A bíróságon a múlt héten valamennyi vádpont alól felmentette az ügy 15 vádlottját Szabó Györgyi tanácsvezető bíró, akikkel szemben gondatlan közveszélyokozás vétsége, szándékos közveszélyokozás bűntette, környezetkárosítás vétsége, természetkárosítások vétségei és hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat a főügyészség. Az ítéletet a vádlottak és védőik elfogadták, Fejes Péter fellebbviteli főügyészségi ügyész viszont fellebbezett.

Az ajkai Magyar Alumínium Zrt. tízes számú tározójának gátja 2010. október 4-én szakadt át, és a több mint egymillió köbméter lúgos zagy elöntötte Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A történtek következtében tíz ember meghalt, kétszáznál többen megsérültek, házak százai váltak lakhatatlanná. Az állam közel 40 milliárd forintot költött helyreállításra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!