Hírek

2016.03.31. 08:39

A közgyűlés leváltotta a bizottság elnökét

Veszprém - A veszprémi képviselő-testület csütörtöki ülésén leváltotta Katanics Sándort, a pénzügyi és költségvetési bizottság elnökét.

Balla Emőke

Porga Gyula polgármester szerint a demokrácia újkori történetében példa nélküli, hogy egy képviselő büntetőfeljelentést tett egy veszprémi polgár ellen, ezzel korlátozni kívánta annak szólásszabadsághoz való jogát. A rendőrség és az ügyészség elutasítása után Katanics Sándor pótmagánvádlóként első és másodfokon is a vádlottak padjára ültette a vállalkozót, aki azonban a törvényszék jogerős döntése szerint is kizárólag véleményt nyilvánított a képviselő tevékenységével kapcsolatban. 

A Fidesz-KDNP-frakció képviselői ezt a magatartást elutasítják, elhatárolódnak minden olyan cselekedettől, amely a szólásszabdságot bármilyen mértékben korlátozza, a demokrácia értékeit csorbítja. Úgy érezték, Katanics Sándor méltatlan a bizottság elnöki posztjának betöltésére.

Katanics Sándor

Katanics azt mondta, alkotmányos jogával élve próbálta védeni magánszféráját. Nem képviselőként, magánemberként perelt, hivatását támadták.

Ülésezik Veszprém képviselő-testülete.
Fotó: Módos Csaba


Hartmann Ferenc, a Demokraták Veszprémért frakcióvezetője szerint a Katanics Sándor ellen intézett támadás nemtelen. A Fidesz azt a látszatot akarja kelteni, hogy Katanics méltatlanná vált a bizottság elnöki pozíciójára, de azért nem válhat azzá, mert bíróság előtt kívánja megvédeni álláspontját.

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) arra volt kíváncsi, felmerült-e kifogás Katanics elnöki munkájával kapcsolatban. Czaun János (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott, Pap János szelleme kopogtat, de nem engedhetik meg, hogy a feljelentés, a félelem jellemezze a közéletet. Nem okoz örömet Katanics Sándor leváltása, mondta, de ezt megelőzhette volna, ha bocsánatot kér a vállalkozótól, Veszprém városától. Porga Gyula közölte, Katanics bizottsági elnöki munkája ellen nem volt kifogás, azonban a rendszerváltás óta nem volt ilyen ügy, hogy egy képviselő magánembert az ügyészség elé citál. A bizottság elnökének megválasztásáról a közgyűlés döntött. A képviselő-testület végül 13 igen és öt nem szavazattal visszahívta Katanics Sándort a pénzügyi és költségvetési bizottság elnöki posztjáról, tagságát azonban megtarthatja.

A napirendi pont tárgyalása alatt a részt vevő vendégek tapssal, füttyel, bekiabásokkal fejezték ki a képviselő melletti támogatásukat. A veszprémi közgyűlés megtárgyalta a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az önkormányzat a lakosság biztonságát és biztonságérzetének fokozását saját feladatának érzi. Több képviselőtől is elhangzott, bár Veszprém eddig is biztonságos város volt, a prevenciós programok által még élhetőbb, barátságosabb, biztonságosabb lehet. Többen is megjegyezték, hogy a város közbiztonság szempontjából legveszélyeztetettebb pontjaira (Haszkovó u. 18., Házgyári u. 1.) nagyobb figyelmet kell fordítani, a rendőrség megerősített szolgálatára van szükség. A közgyűlésen beszámoltak az önkormányzat és intézményeinek pályázati tevékenységéről, a Területi Operatív Program fejlesztési beruházásaival kapcsolatos idei feladatokról, bemutatták a köztéri műalkotások regiszterét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!