Hírek

2016.04.15. 16:40

''Miért nem élsz tovább?''

Veszprém - Emlékezetesen szép maradjon a hétvége a szórakozás után, és ne gyász kövesse! – így érvelt Adamovics László őrnagy köszöntőjében, a Veszprémi Rendőrkapitányság közlekedés-rendészeti osztályvezetője a Fehér péntek nevű rendőrségi rendezvényen a Veszprém Arénában, amelynek narrátora, házigazdája Dominique, az ismert DJ volt.

Kovács Erika

Adamovics László ötlete nyomán az országban elsőként rendeztek nagyszabású baleset-megelőzési napot pénteken diákoknak mások mellett mentőkkel, katasztrófavédelemmel, polgárőrséggel, honvédséggel együtt, ahol magas szinten képviseltette magát a Országos Rendőr-főkapitányság is.

Adamovics László, a Fehér péntek főszervezője (Fotó: Balogh Ákos)

Porga Gyula Veszprém polgármestere üdvözölte a rendezvényt, mely szerinte jól illeszkedik az idei évhez, amely a megyeszékhelyen a fiatalok éve.  Hozzátette, a balesetek megelőzhetőek odafigyeléssel, amelyre nagyon fontos felhívni a figyelmet, hogy később, aki volán mögé ül, a legjobb döntést hozza meg adott esetben.  A biztonságos közlekedésben a rendőrség mellett kiemelte a polgárőrség szerepét, majd a diákoktól azt kérte, vigyázzanak magukra az utakon!

Jakab Zoltán baleseti helyszínelő és felesége, Jakab-Bartus Anita és kisfiúk, Örs (Fotó: Kovács Erika)


Döbbent csend kísérte Jakab Zoltán és Pintér József veszprémi baleseti helyszínelő rendőrök filmjét, amivel 90 halálos balesetet mutattak be, és a fiatalok körében népszerű együttestől idéztek bevezetőjükben: „Miért nem élsz tovább?”- kérdezték, hozzátéve, nincsenek szavak arra, amikor átadják a szülőknek, hozzátartozóknak gyermekük véres, szétszakadt hátizsákját. Aztán megrázó, sokkoló kockákon lehetett végigkísérni a fiatalokat érintő tragédiákat, miközben a helyszínelők kiemelték, valamennyit meg lehetett volna előzni. A tragédiáknál aláhúzták a sebesség, biztonsági öv, az alkohol, a biztonsági gyermekülés, a telefonálás, a közlekedési körülmények, így például ködben a felelőtlen előzés, a jármű, illetve a gumik műszaki állapota, a link, felelőtlen vezetéstechnika jelentőségét. Elrettentő példaként említették meg Cseszneknél a 29-30-as kilométer szelvénynél történt több halálos balesetet.

Pásztor István, a világhírű volt kézilabdázó felidézte a balesetet, amikor motorjával elütött egy idős férfit Veszprémben évekkel ezelőtt, aki meghalt. A legendás sportember, akit letöltendő szabadságvesztésre ítéltek a baleset miatt azt mondta, azért beszél erről, hogy mások okuljanak belőle. Hozzátette, élete megváltozott azóta.

Az előadások után szabadéri bemutatókon lehetett látni többek között egy ittas vezetés miatt történt diszkó baleset szimulációját, majd a mentéskor a tűzoltók, mentők és rendőrök embert próbáló munkáját. A bátrabb érdeklődők védőfelszerelésben végigmehettek olyan füsttel teli folyosón, ahol tűzoltók gyakran dolgoznak, de lehetőség volt véradásra, szemvizsgálatra is. Utóbbinak meghatározó szerepe van a biztonságos közlekedésben. Mindemellett ki lehetett próbálni a tankokat, fegyvereket, és többek között lehetett látni egy fegyverrel menekülő férfi elfogását is.

Pintér József baleseti helyszínelőt is elkísérte családja, felesége Pintérné Helt Mária és gyermekeik, Eszter és Gábor, valamint Helt Ferenc, a várpalotai Bakony Harckiképző Központ szakaszvezetője (Fotó: Kovács Erika)

A pedagógusok elismeréssel beszéltek a rendezvény jelentőségéről, Balázsné Györek Zsuzsanna, a zirci III. Béla gimnázium és szakközépiskola igazgatója azt mondta, meggyőződése, hogy a látottak elgondolkodtatják, óvatosabbá teszik a diákokat. A fiatalok közül Rózsás Marcell azt mondta, a bemutatók láttán még jobban odafigyel a biztonságra a közlekedésnél.

A „Fehér péntekre” az előadókat, köztük a baleseti helyszínelőket egész családjuk, kisgyermekeik is elkísérték. A rendőrök azt mondták, gyermekeik is lássák, és tanuljanak belőle, hogy mik történnek az utakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!