Hírek

2016.08.04. 16:50

Kórházban végződött nyaralások: rovarcsípés, kiszáradás, ételmérgezés

Pápa - Egy kis elővigyázatossággal sokat tehetünk azért, hogy az ártalmatlannak tűnő nyári elfoglaltságok ne a kórházban végződjenek.

Polgár Bettina

Guiás János Zsolt belgyógyász kérdésünkre kifejtette, a melegebb hónapokban fontos védekeznünk a Nap káros hatásai ellen, mint a napszúrás, a bőrégés, és az erős napsugárzás szemkárosító hatása.

– A melegben könnyebben romlanak meg az ételek, gyakrabban fordul elő szalmonella, calicivírus és különböző, hasmenéssel járó panaszok. Gyakoriak a rovarcsípések is, a szúnyogcsípéstől egészen a méhcsípésig. Aki erre érzékeny, annál egy csípés súlyos allergiával, anafilaxiás reakciókkal járhat. Emellett nyáron ügyelni kell a strandon elkapható fertőzésekre, a felfázásra és a gombásodásra is – hangsúlyozta a tapasztalt belgyógyász. Hozzáfűzte, a forró hónapokban az emberek jellemzően kevésbé körültekintőek, így könnyebben történnek balesetek is.

Guiás János Zsolt kiemelte, a megfelelő folyadékpótlásra mindig nagyon oda kell figyelni (Fotó: Polgár Tibor)

Az említett esetek nagy része azonban kellő odafigyeléssel megelőzhető.

– A napégés ellen megfelelő faktorszámú naptejjel vagy fényvédő krémmel védekezhetünk. Célszerű a szalmakalap viselése, valamint a száz százalékos UV-szűrő lencsével ellátott napszemüveg használata is. Ha pedig megtörtént a leégés, a megfelelő gyulladáscsökkentő krémekkel enyhíthetjük a panaszokat. Ugyanígy az ételmérgezések is megelőzhetőek. Ha egy étel gyanús, inkább ne fogyasszuk el, az erdőben szedett gombákat pedig mindig vizsgáltassuk meg szakértővel. Emellett nagyon lényeges a megfelelő kézmosás is – mutatott rá Guiás János Zsolt.

A belgyógyász kiemelte, a rovarcsípések ugyan kevésbé megelőzhetőek, de erre a célra használhatunk szúnyog- és kullancsriasztók készítményeket, ha pedig megtörtént a baj, hűsítő, antihisztamin tartalmú gélekkel csökkenthetjük a bőrirritációt. Továbbá nagyon fontos: aki számára ismert, hogy érzékeny a csípésekre, mindig hordja magánál a megfelelő injekciókat.

– A strandolások alkalmával a medencébe lépés előtt, illetve kijövetelkor lehetőleg mindig zuhanyozzunk le, és mellőzzük a közös törölközők használatát. Ha valaki búvárkodni akar, vagy hosszabb ideig szeretne a víz alatt tartózkodni, célszerű füldugót használni a fájdalmas fülgyulladás megelőzésére. Ezek csupán apróságok, de hosszútávon sok kellemetlenségtől megkímélhetnek meg. Ha azonban mégis megtörtént a baj, akkor azt minél hamarabb kezelni kell – figyelmeztet a szakorvos.

– Gyakori problémát jelent nyáron a kiszáradás is. A megfelelő folyadékpótlásra mindig nagyon oda kell figyelni, különösen a hasmenések esetében. Az idősebbek és a fiatalok rendszerint kevesebb folyadékot fogyasztanak. Ha észleljük a kiszáradás jeleit, a bágyadtságot és a fáradékonyságot, akkor pótolnunk kell a hiányzó folyadékot. Az ajánlott folyadékbevitel többek között függ az életkortól és a testtömegtől is, de elmondható, hogy normál körülmények között nyáron két-három liter folyadékot mindenképpen ajánlott elfogyasztani, viszont ha sokat vagyunk a napon, akkor ennél a mennyiségnél sokkal több kell meginnunk – húzta alá a belgyógyász.

Guiás János Zsolt felhívta a figyelmet, a klímát csak mértékkel használjuk mind a lakásban, mint pedig a gépkocsiban, mivel a meggondolatlan alkalmazása könnyen arcüreggyulladást, orrfolyást okozhat.

– A nagy meleg megviseli a szervezetet. Gyakran találkozunk vérnyomásugrással és -leeséssel. Az ingadozó vérnyomást azonban el lehet kerülni odafigyeléssel és rendszeres folyadékbevitellel. Emellett ha tehetjük, minél kevesebbet tartózkodjunk a napon, ugyanis könnyen előfordulhatnak ájulások. Ez a kiszáradás súlyosabb formája, amikor már infúziós kezelés is szükséges – zárta a belgyógyász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!