Hírek

2016.08.31. 12:37

Röplabdázó diákok teszik ismertté az országban Dabronc nevét

Dabronc település neve a szláv a dobry szóból származik, aminek jelentése az, hogy jó.

Tisler Anna

A településnév eredetét valószínű, kevesen ismerik ma már, de aki végigsétál az 500 fős község utcáin láthatja, a lakók jól érzik ott magukat. A közterületek virágosak, rendezettek, sok a fa, főként a fenyőfa. A középületek a kornak megfelelőek. A Fekete István általános iskola felső tagozata Dabroncon működik egy nagy, tágas, kétszintes épületben. Hatalmas tornatermük is van, ahol Badacsonyi Győző testnevelő tanár vezetésével évek óta sikeresen működik a röplabda oktatás.

Simon Lajos polgármester tősgyökeres dabronci lakos Fotó: Tisler Anna

Több tehetséges fiatal tagja az országos válogatottaknak, az elmúlt tanévben a diákolimpia országos döntőjében második, az országos gyermek bajnokságon negyedikek lettek. A diákok, mivel látják azt, mennyi élményben van részük a sportolóknak, örömmel vállalják a heti négy edzést még akkor is, ha az lemondással jár. A település is támogatja őket. Olyan vendégházat szeretnének építeni, amely edzőtáboroknál a sportolók elszállásolására is alkalmas. Az iskola alsó tagozata Gógánfán működik.

 


Faluközpont előtérben a faluház Fotó: Tisler Anna

A térségben nagy létszámúnak számító, 150 diákot számláló intézményt Kozáriné Takács Gabriella megbízott igazgató vezeti. Az iskolába kilenc településről járnak gyerekek. Dabronc termőföldje jó minőségű, tudtuk meg Simon Lajos polgármestertől. Több mezőgazdasági vállalkozás működik a községben, sokan családi vállalkozóként termelnek vagy tartanak állatokat. Működik két bolt és egy vendéglő. A település nem tartozik az elöregedők közé, de egyre kevesebb gyerek születik. Ennek oka, hogy ma már nem csupán a diplomások költöznek el a jobb megélhetés reményében, hanem a keresett szakmával rendelkezők is. De tapasztalnak egy ellentétes folyamatot is. Több fiatal család érdeklődik eladó ingatlan iránt, olyanok, akik elköltöztek, de most hazatérnének.

A közterületek gondozását a közfoglalkoztatottak végzik Fotó: Tisler Anna

A polgármester azt tapasztalja, hogy azok a települések keresettek, ahol alacsonyak a megélhetés költségei, kevés a közmű, a kötelezően fizetendő költségek. Ebből a szempontból Dabronc hátrányban van, ott ugyanis minden közmű elérhető, legújabb beruházásként a szennyvízcsatorna hálózat épült ki. Viszont a község mellett szól a jó közlekedés, így a közeli városokba könnyen el lehet jutni, dolgozni. Aki a munkaerőpiacról egy időre kiszorult, közfoglalkoztatottként vehet részt a település szépítésében vagy a mezőgazdasági utak, vízelvezető árkok karbantartásában. Az utak javításában segítenek a helyi mezőgazdasági vállalkozók is. Az egészségügyi alapellátás helyben megoldott, van kulturális élet, rendezvények. A térség nagyvadban gazdag, gyakran jönnek vadászok, többnyire hazaiak, akiket saját tulajdonú vadászházukban tudnak elszállásolni.

Hőseikre is emlékeznek Fotó: Tisler Anna

A műemlékvédelmet is fontosnak tartják. Az 1927-ben felszentelt templom tornyát fel szeretnék újítani, az ablakokat kicserélni és a fűtést korszerűsíteni, a ravatalozót felújítani. A beruházáshoz pályázatot nyújtottak be. A község lakosai közül csaknem mindenki római katolikus, Papp Sándor István atya minden vasárnap tart misét. Dabronc közigazgatási területéhez tartozik Ötvös, ahol közel félszázan élnek. A falu nagy része műemlék, a Forster intézet kezelésébe tartozik.

Az 1927-ben felszentelt templom felújítása is szerepel a tervek között Fotó: Tisler Anna

A templomát eredeti Dorfmeister-freskó díszíti ahol örök hűséget fogadott egymásnak Kisfaludy Sándor és múzsája Szegedy Róza, aki az ottani kastélyában töltötte életének nagy részét. A Szegedy család egykori kastélyában sokáig bérlakások voltak, mára a bérlőket kiköltöztették. A tulajdonos állam, funkciót szeretne találni a műemlék épületeknek. Az önkormányzat reméli, hogy megtalálják a legkedvezőbb működtetési formát, ami Dabroncnak és a térségnek is hasznos volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!