Hírek

2016.10.10. 20:25

Gyilkos gyógyszerek?

Veszprém - Az az igazi tragédia, hogy a gyógyszeripar manapság a legnagyobb, legjövedelmezőbb üzletág - hangsúlyozta többek között érdeklődésünkre Papp Lajos, az országszerte ismert szívsebész.

Kovács Erika

A professzor hozzátette:
a felelőtlen és indokolatlan gyógyszerfogyasztást károsnak tartja. Papp Lajos szívsebész szerint az a legnagyobb tragédia az egészben, hogy a gyógyszeripar manapság a legnagyobb, legjövedelmezőbb üzletág, akik pedig bíznak a felesleges és túlzott gyógyszerfogyasztásban, nem- csak aláírják a saját halálos ítéletüket, de még fizetnek is érte. A bűnösök és a hibásak nem ők, hanem azok az orvosok, akik nem tájékoztatják kellőképpen a betegeket.

A professzor a védőoltásokkal kapcsolatban kiáll a gyermekeknek adandó kötelező oltások mellett, ugyanakkor hozzátette, hogy az influenza-védőoltások hatásossága azért kérdéses, mert az influenzavírus nagyon gyorsan változtatja az alakját, és a már kidolgozott oltás véd a korábbi vírusok ellen, de az újakkal szemben nem, ezért nem százszázalékos a védettség.

Az orvosok és a patikusok szerint hatnak, de a túlzásoktól óvnak(Folytatás az 1. oldalról.)- Testmozgás és egészséges táplálkozás, ezeket semmilyen gyógyszerrel nem ehet kiváltani, mondta a professzor. Hozzátette, a modern orvostudomány nagyszerű gyógyszereket munkált ki, és az orvos felelőssége az elrendelés. Minden gyógyszernek van fő- és mellékhatása.

Korunkban gyakran az a jellemző, hogy nem az egész embert vizsgáljuk és kezeljük, és emiatt fordulhat elő, hogy egyesek sok gyógyszert szednek. Vándorfi Győző belgyógyász-diabetológus-lipidológus főorvos kijelentette, már a nem orvosszakmai internetes felületeken sokszor durva, tudománytalan támadások érik a gyógyszereket. Mint mondta, sok esetben orvosok, időnkét magas ismertséggel rendelkezők is generálják vagy szítják ezeket a kampányokat. - Betegeink közül is sokan felülnek ezen téves, sokszor rosszindulatú híresztelésnek, vélekedett a főorvos.

Hozzátette továbbá azt, hogy sok beteg emiatt saját egészségét veszélyezteti akkor, ha abbahagyja, illetve el sem kezdi a támadásnak kitett gyógyszerek szedését. - Magam is azt gondolom, hogy túlságosan sok gyógyszert szednek az emberek Magyarországon, de világszerte is. Ez nemcsak a gyógyszercégek kampányának köszönhető, hanem annak is, hogy ma Magyarországon hiányoznak az egészségtudatosságot növelő, illetve ismeretterjesztő akciók.

Balog Regina, az egyik veszprémi patikában dolgozó gyógyszerész elmondta, fogyasszák felelős- séggel a gyógyszereket az emberek, tartsák be a dobozban található tájékoztató leírásokat, és ha bármilyen kételyük lenne, forduljanak bizalommal gyógyszerészhez, bárhol szívesen segítenek
Fotó: Balogh Ákos

Ez állami feladat, hiszen az egészségmegőrzés a leggazdaságosabb egészség-ügyi tevékenység, szögezte le. Aláhúzta, különösen folyamatos támadások érik a koleszterincsökkentőket. Valószínűleg amiatt, mert a fejlett világban ez az egyik leggyakrabban felírt gyógyszer. Ezek a készítmények a magas koleszterinszint okozta betegségek esetén ma minden nemzetközi és magyar orvosszakmai ajánlásban kötelezőek. Különös tekintettel fontos adni ezeket a lezajlott szív-, érrendszeri betegség (így a szív- infarktus és a stroke) után. Ma a legtöbb bizonyíték ezen gyógyszerek mellett szól.

- Úgy gondolom és hiszem - ezzel a véleménnyel nem állok egyedül -, folyamatos szedésük nagyon sok szív- és érrendszeri betegség megelőzésében az egyik legfontosabb eljárás. Elmondta továbbá, az USA-ban egymillió magas koleszterinszintű beteg kezelésével évente mintegy tízezer infarktus és stroke előzhető meg, melyekre mindössze egy-két súlyos mellékhatás esik.

- Az agyonreklámozott és drága táplálékkiegészítők ezekre a betegségekre hatástalanok és sokszor ártalmasak is, szögezte le a veszprémi főorvos. - Sajnos az utóbbi időben „divattá vált” már gyermekkorban is az oltások megtagadása. A mai szülők nem éltek abban a korban, amikor, mint az én édesanyám is, évekig aggódott, hogy gyermekei el ne kapják a járványos gyermekbénulást, a kanyarót vagy a torokgyíkot, melyek nagyon sokszor halállal vagy maradandó károsodással végződtek.

Ma már ezek a betegségek eltűntek. Hasonló a helyzet az influenzával is, ma hazánkban szintén csökken azon emberek száma, akik kérik ellene azt oltást, noha a krónikus betegségben szenvedőknek vagy az időskorúaknak szinte életmentőek lehetnek ezek az oltások - hangsúlyozta a főorvos. Czaun Péter, a Veszprém Megyei Gyógyszerészi Kamara elnöke elmondta, a gyógyszerek hosszú kutatás és fejlesztés eredményeképpen, csak számos ellenőrzött vizsgálat alapján kerülhetnek forgalomba.

- Fontosnak tartom, hogy a betegeknél a korrekt tájékoztatás révén segítsük azt a bizalmat, ami a gyógyszeres terápia sikerének szintén fontos feltétele. A gyógyszer, illetve a gyógyszeres terápia valódi sikerét természetesen az jelenti, ha megfelelő módon és indokolt esetekben alkalmazzák.

- Ebben, illetőleg a betegek megfelelő tájékoztatásában az orvosok mellett a gyógyszerészek is fontos szerepet vállalnak, hangsúlyozta az elnök.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!