Hírek

2016.10.04. 06:23

Óvakodjunk a trükkös csalóktól!

Több jó tanácsot ad a rendőrség, amire érdemes figyelni a népesség összeírásnál, ami október elseje és november 8-a között lesz.

Napló-információ

A rendőrség közleményéből kiderül, az összeírást az ország 2148 településén mintegy 440 ezer címen végezik, mely a háztartások 10 százaléka.  Törvény rendeli el, a kiválasztott lakásokban lakók kötelező részvételét. A kérések érintik például a társadalom rétegződését, a foglalkozások megítélését, a saját jólétet, az egészségi problémából adódó akadályozottságot, a nemzetközi vándorlást. Az adatfelvétele két szakaszban történik, az időszak elején interneten lehet válaszolni a kérdőívekre, ezután pedig számlálóbiztosok végzik az összeírást laptopokkal, tabletekkel 2016. október 10. és november 8. között.

A bűnözők sajnos ebben az időszakban sem pihennek, minden lehetőséget megragadnak, hogy pénzhez, értékhez jussanak, jelezte a rendőrség. Módszerük legfőbb jellemzője lehet például, hogy magukat számlálóbiztosnak kiadva kihasználják az emberek jóhiszeműségét, gyanakvásának hiányát, és figyelmüket elterelve otthonaikba könnyű szerrel bejutva tőlük különböző értékeket tulajdonítsanak el. 

Érdemes figyelni arra, hogy az emberek levélben kapnak értesítést az összeírásról. A kijelölt címekre szeptember 26-a és 30-a között postai úton jut el az adatfelvételre felkérő levél, amely tartalmaz egy tájékoztatót, internetes kitöltéshez azonosítót. A számlálóbiztos magát számlálóbiztosi igazolvánnyal igazolja, amelyen látható a neve, aláírása, azonosítószáma, a kártya hátoldalán a település jegyzőjének az aláírása A számlálóbiztos névre szóló azonosító kártyával,  személyazonosságát igazoló fényképes okmánnyal (személy igazolvány, útlevél vagy jogosítvány) kell igazolnia magát. A személyes okiratokat a számlálóbiztosok nem kérhetik el, ők viszont hitelt érdemlően, okmányaikkal tudják magukat igazolni. 

Amennyiben bárkinek kétsége merülne fel, vagy bűncselekmény áldozatává válna, értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es illetve 112-es számokon, illetve a Telefontanú ingyenes számát:  06-80/ 551-111.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!