Hírek

2016.11.06. 21:25

A balatoni hal ünnepe

Tihany - Évről évre egyre nagyobb kihívást jelent a gardafesztivál alapjául szolgáló halfajt kifogni. Ennek ellenére a tihanyi rendezvény sikere töretlen.

Forgács Ádám

Idén tizenötödik alkalommal rendezték meg a fesztivált. A balatonakali, a balatonudvari és a tihanyi horgászegyesület tagjai éjjel-nappal horgásztak, hogy megfogják a fesztivál megrendezéséhez szükséges gardát. Egyre nehezebb előteremteni a szükséges mennyiségű látott halat, idén például a meleg miatt nem állt még össze a garda - mondta el lapunknak Tósoki Imre, Tihany polgármestere. Szerencsére sikerült annyi halat megfogni, amennyi elegendő volt a bencés apátságban Korzenszky Richárd perjel által celebrált tradicionális halszenteléshez, és ahhoz, hogy megtartsák a fesztivál leglátványosabb és leglátogatottabb eseményét, a halsütést a Visszhang-dombon.

A rengeteg látogatónak azért sem kellett csalódnia, mert az árusok, sütödék gazdag választékot kínáltak.

A rendezvény idei díszvendége Várpalota volt. A várpalotai értéktár bemutatkozó kiállítását a Németh László Művelődési Ház tetőterében Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere és Tósoki Imre közösen nyitotta meg a fesztivál első napján. A Tihany Vinitores Tychonienses Borrend - eleget téve korábbi vállalásának - idén is szobrot avatott a településen.

A Pro Tihany-díjat idén Szabó Kálmán, a polgárőrség vezetője vehette át, aki 15 éven át vezette a szervezetet. A díjat a Tihanyi Asszonykórusnak is odaítélték.

Szombaton a szép idő és a gazdag programkínálat ezreket csalogatott a félszigetre, ahol a tradícióknak megfelelően rendezték meg a Gardáliát: sétahajókkal felkeresték a garda hagyományos vermelőhelyét, majd az apátságban megszentelték a bort és halat, végül a garda nyársra került a Visszhang-dombon.

Garda ugyan kevesebb volt, mint a korábbi években, de a balatoni hal (keszeg, süllő, kárász) így is szépen fogyott: az egyik standnál például három mázsa halat adtak el a hétvégén.

A fesztiválon a magyar borrendek mellett bajor borrendek is képviseltették magukat.

A Gardálián felállított rendezvénysátorban folyamatosan kulturális és szórakoztató programok várták az érdeklődőket: felléptek a helyi és a vendég város kulturális és művészeti csoportjai, ezenkívül volt népi játszóház, utcazene, gyermekprogramok, este pedig koncert és bál. Akinek mozogni támadt kedve, kirándulhatott a környéken, felkeresve a vulkánok és gejzírek világát. Tósoki Imre polgármester becslése szerint több mint tízezren vettek részt a gardafesztiválon.

A polgármester elmondta: az immár 15 éves rendezvény célja a kulturált hal- és borfogyasztás népszerűsítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!