Hírek

2016.11.03. 18:35

A vetőmagtól a végtermékig - A hétvégi Bakony Expóra is elviszik a Sári Sonka természetes alapanyagú termékeit

Papkeszi - Mindent maguk állítanak elő a papkeszi telephelyen a Sári Sonkánál. Az őstermelőnél a természetesség a fő szempont.

Piltman-Horváth Barbara

Már telefonon keresztül is kedvesség áradt Sári Gyula őstermelő hangjából, és erről személyesen is meggyőződhettünk. A gazdát követte vidáman csaholó kutyája is, amelyik legalább olyan nagy örömmel fogadott minket, mint a tulajdonos.

Kívülről nem látszik nagy üzemnek, de ahogy körbevezetett minket Gyula, magunk is meggyőződhettünk róla, mennyi munka is van a gazdálkodásban. - Mi tényleg a vetőmagtól a végtermékig dolgozunk - avatott be a tulajdonos. - Vannak földjeink, ahol árpát, kukoricát, tritikálét termesztünk, abból készítjük recept alapján a tápot a malacoknak és adunk ennivalót a tyúkoknak.

Amellett, hogy így teljesen természetes ételt kapnak az állatok, alig használnak műtrágyát, visszaforgatják a malacok trágyáját a földekbe, így tényleg semmilyen vegyi anyaggal nem találkoznak a gabonák sem.

A Sári Sonkánál a hústermékek ízesítéséről Balatoni József szakmai vezető gondoskodik
Fotó: Penovác Károly

Jelenleg 53 malac és 350 tyúk, egy kutya és pár macska teszi ki a Sári-birtok állatállományát, de már Gyula szülei is ezzel foglalkoztak, bár akkor még a padláson tartották a tyúkokat.

- Az egyetem után elkezdtem dolgozni máshol, de közben hétvégén itthon segítettem. Később változott a helyzetem, és nagyban kezdtem gondolkozni, így jutottunk a mostani szintre.

A sertéseket vágóhídon levágatják, majd hurka, kolbász és sonka készül náluk, de májkrémet és disznósajtot is kóstolhatunk itt. - A veszprémi piacon is megtalálnak minket kedden és pénteken húsokkal, pénteken tojást árulunk. Természetesen a termékek sem tartalmaznak semmilyen hozzáadott anyagot, káliummentes sót használunk - mondta büszkén az őstermelő. A vendéglátónktól kóstolót is kaptunk a termékekből, amik rendkívül ízletesek, erről Balatoni József szakmai vezető gondoskodik. Minderről önök is meggyőződhetnek, ha hétvégén a Bakony Expón megkeresik a Sári Sonka standját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!