Hírek

2016.11.21. 17:17

Helyreállítják a közel százéves kálváriát

Veszprémfajsz– Felújítják a helyi kálváriát év végéig. A munkálatok során nem csak a kereszteket és a szobrokat restaurálják, hanem padokat is kihelyeztek.

Marton Attila

A helyi német nemzetiségi önkormányzat egymillió forint támogatást nyert a kálváriadomb megújítására az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán. Fertig Józsefné, a szervezet elnökhelyettese  elmondta, a kálvária állapota az utóbbi évtizedekben sokat romlott, ezért időszerű a felújítása. A pályázaton azért is indultak, mert a kálvária 2018-ban lesz százéves, a jeles évfordulóra mindenképpen szerették volna helyreállítani.

Hermanics József díszítőmester végzi a felújítási munkákat Fotó: Balogh Ákos

A munkálatok a napokban kezdődtek   padok és szemétgyűjtők kihelyezésével, majd Hermanics József díszítőszobrász elkezdte a Mária Magdolnát és a szűzanyát ábrázoló szobrok javítását. Az alkotások talapzatai is megújulnak, valamint a szakember átfesti a fakereszteket is. A munkálatok várhatóan december közepére fejeződnek be.

A település több évfordulót is ünnepel jövőre: Veszprémfajsz fennállásának 255. éve mellett a templom létesítésének 130. évfordulóját. A kálvária átadóját az ünnepségsorozat részeként rendezik meg 2017 elején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!