Hírek

2016.12.10. 08:47

Zaklatott, sikkasztott, tartásdíjat mulasztott

Ajka - Zaklatásban, sikkasztásban és gyermektartásdíj-fizetési kötelezettségének az elmulasztásában is bűnösnek mondta ki a bíróság a középkorú férfit, ezért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Penk Tímea

A vádlottat a korábban indult eljárásban másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság. Az ítéletet a másodfokú bíróság megsemmisítette, és új eljárás lefolytatását rendelte el.

A megismételt eljárásban az ügyészség módosította a vádiratot, amely szerint a férfi a volt házastársát több alkalommal telefonon és interneten trágár szavakkal szidalmazta, sőt, a volt sógornőjét is veréssel és egyéb erőszakos cselekménnyel fenyegette. A vádlott a volt feleség sérelmére zaklatás bűntettet, a volt sógornő sérelmére zaklatás vétségét követte el.

A házasság fennállása idején a pár egy építőipari céget működtetett. Az asszony volt a beltag, a férfi a kültag, aki a vállalkozás képviseletére nem volt jogosult, mégis ő vezette a céget. Hétmillió forintot meghaladó összeget vett ki a társaságból, azonban az nem volt bizonyítható, hogy vissza is forgatta volna, így sikkasztásban is bűnösnek mondta ki a bíróság.

A válás idején a férfi havi húszezer forintos gyermektartásdíj fizetését vállalta, azonban ezt egyetlenegy alkalommal sem teljesítette, így több mint egymillió forint hátraléka keletkezett. A vádlott elismerte, hogy nem fizetett, azonban tagadta az önhiba fennállását. A védekezést a bíróság nem találta megalapozottnak, hiszen a férfinak voltak alkalmi munkavállalásai, de abból sem fizetett soha semmit. A tartásdíjat az állam megelőlegezte, amit majd a férfin hajtanak be.

Egyéb konfliktusokról is beszámoltak az egykori házastársak. A férfi azt állította, hogy több közös vagyontárgyat ott hagyott, a gyermekével nem tarthatta a kapcsolatot, és a volt párja fejbe vágta egy sörösüveggel. Az asszony előadta, hogy a közösen felvett kölcsönöket kizárólag az ő fizetéséből vonják, és állítása szerint őt a volt párja egy társkeresőn regisztrálta egy idegen nő meztelen fotójával. Kiderült az is, hogy az egykori házastársak testvérei egymással alapítottak családot.

Az Ajkai Járásbíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat a volt házastárs sérelmére elkövetett zaklatás bűntettében és a volt sógornője sérelmére személy elleni erőszakos cselekménnyel elkövetett zaklatás vétéségben, valamint jelentős értékre folytatólagos elkövetett sikkasztás bűntettében, továbbá tartási kötelezettség elmulasztásának vétségében, ezért halmazati büntetésként egy év nyolc hónap börtönt szabott ki három év próbaidőre felfüggesztve. A bíróság hangsúlyozta: aki gyermeket vállal, az egy életre szóló váltót ír alá. A vádlott és kirendelt védője tudomásul vette az ítéletet, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!