Hírek

2017.01.24. 17:45

A téli sportok veszélyei

Veszprém - Páll Zoltán sportorvos szerint amennyiben nem ideális erőnlét és edzettség mellett űzünk valamilyen téli sportot, jóval nagyobb veszélynek vagyunk kitéve.

Marton Attila

Mindenkinek azt tanácsolja, mielőtt síelni vagy korcsolyázni megy, eddzen hetente többször, fejlessze a végtag-, has- és gerinc körüli izmokat. Más a helyzet annál, aki rendszeresen sportol, hiszen a sérülések esélye ilyenkor kisebb, mondja a sportorvos.

Berki Botond és a sisakos Berki Zsombor Bence a fűzfői jégen Illusztráció: Pesthy Márton

A szakember kiemelte, a legnagyobb veszélynek az alkalmi síelők, korcsolyázók, snowboardozók vannak kitéve, mert nincsenek napi edzésben, ami valamennyi sportághoz, így a téli sportok űzéséhez is elengedhetetlen feltétel.

- Amikor valaki edzésben van, jobban fel tudja mérni a sportolással, például síelés esetén a lecsúszással járó veszélyeket, másrészt az edzettségnek köszönhetően könnyebben ki tudja kerülni a kritikus helyzeteket, amivel megelőzheti a baleseteket - hívja fel a figyelmet a sportorvos.

Páll Zoltán sportorvos szerint megfelelő kondíció nélkül nagyobb sérülésveszélynek vannak kitéve a téli sportot választók Fotó: Marton Attila

Snowboardozás és korcsolyázás esetén a törések jellemzőek, síelésnél a nagyízületek - térd, váll - sérülése gyakoribb. A szakember tapasztalata szerint a téli sporttal járó leggyakoribb sérülések a térdnél keletkeznek, ilyenek például a szalag- vagy porcsérülések. Szintén sűrűn előfordulnak a vállsérülések, valamint a különféle gerincsérülések. Ritkábbak, de a legsúlyosabb következménnyel járnak a koponyasérülések, ezek megelőzése érdekében a sportorvos azt javasolja, a téli sportok végzése előtt mindenki szerezzen be jó minőségű fejvédőt.

A téli hidegben minden sportág esetén kiemelten fontos a megfelelő lábbeli kiválasztása. A szakember azt javasolja, olyan bakancsot válasszunk, amely kellően rögzíti az ízületet és védi a sípcsontot.

Nem kevésbé fontos a ruházat megválasztása, ugyanis a nem megfelelő zokni, kesztyű viselése esetén fagyási sérülést szenvedhet a láb- vagy kézujjunk, esetleg a lábfejünk. A sportorvos minden télen legalább egy fagyási sérüléssel jelentkező pácienssel találkozik, holott ezek is elkerülhetők. Ennek érdekében a műanyag lábbeli és ruházat helyett viseljünk inkább pamutból vagy gyapjúból készült zoknit, kesztyűt.

- Sportolás előtt, és kiemelten igaz ez télen, semmiképp ne fogyasszunk alkoholt, ugyanis már egy-két pohár elfogyasztása után olyan állapotba kerülhet valaki, ami jelentősen növeli a balesetveszély kockázatát. Az alkohol miatt romlik a mozgáskoordináció és jelentősen csökken a veszélyérzet, ennek következtében pedig egy síelő például nem fogja tudni helyesen felmérni a pályát és nem választja meg a megfelelő sebességet - húzza alá Páll Zoltán.

Hiába teszünk meg minden óvintézkedést, a baleset kockázatát legfeljebb csökkenteni tudjuk. A sportorvos ezért azt javasolja, hogy ne menjünk külföldre síelni anélkül, hogy biztosítást kötnénk.

- Bár az európai uniós országokon belül érvényes az Európai Egészségbiztosítási Kártya, ám ez csak az alapvető sürgősségi ellátásra érvényes. Egy súlyosabb balesetnél például szükség lehet mentőhelikopteres szállításra, ám erre nem jelent fedezetet a kártya, csak a kiegészítő magánbiztosítások, ahogyan nem leszünk jogosultak számos kórházi ellátástípusra sem, holott bizonyos sérüléseknél az idő a legfontosabb tényezők egyike - jegyzi meg a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!