Hírek

2017.01.25. 20:25

Adományt gyűjtenek

Pápa - Pénzadomány-gyűjtést indított a Veszprém Megyei Önkormányzat, hogy ezzel segítse az erdélyi Kommandó község leégett általános iskolájának újjáépítését. A jótékonysági kezdeményezésről Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei közgyűlés elnöke és Áldozó Tamás, Pápa polgármester tájékoztatta a nyilvánosságot.

Meleg Andrea

A kommandói általános iskolában január 9-én, délután csaptak fel a lángok, egyelőre tisztázatlan okok miatt. A hivatásos és önkéntes tűzoltók mellett 300 helyi lakos is részt vett az oltásban, azonban a faépület negyed része megsemmisült. Polgárdy Imre megjegyezte, Veszprém megye testvérmegyéje Kovászna, melynek egyik települése Kommandó. A megyei önkormányzat ezért kiemelt felelősséget érez az ott élő magyarság iránt, és adománygyűjtést kezdeményezett.

- Miután hírét vettem az eseményeknek, azonnal felhívtam a Kovász-na megyei elnököt, Tamás Sándort, illetve Kocsis Béla kommandói polgármestert, és arról biztosítottam őket, hogy a Veszprém Megyei Önkormányzat a lehetőségeihez képest mindent megtesz, hogy segítsen - hangsúlyozta a közgyűlés elnöke.

Áldozó Tamás és Polgárdy Imre a városházán tartott sajtótájékoztatón. Jótékonyságra ösztönöznek
Fotó: Meleg Andrea

A megyei önkormányzat kéri a többi megyei önkormányzatot és a megyékben működő települési önkormányzatokat, hogy lehetőségeikhez mérten adakozzanak. Továbbá szívesen veszik vállalkozások, társaságok és magánszemélyek segítségét. A február 18-án megrendezendő megyebál bevételét is a leégett iskola újjáépítésre ajánlják fel.

Áldozó Tamástól megtudtuk, hogy Kommandó településen közel 100 százalékos a munkanélküliség. Az egyetlen tanulási, kiemelkedési lehetőség a leégett általános iskola. A polgármester továbbá elmondta azt is, hogy Németh Tamás tűzoltó ezredes egykori kezdeményezésére a pápai tűzoltóság lecserélt tűzoltó autóiból többet Kovásznának ajándékoztak. - Ezek közül az egyik részt vett az iskolatűz oltásában, ezért elmondhatjuk, mi már eddig is sokat tettünk azért, hogy ez a katasztrófa ne legyen nagyobb
- fogalmazott a polgármester.

Mint mondta, a pápai képviselő-testület február 3-i ülésén tárgyalnak előterjesztést arról, hogy a város is nyújtson szimbolikus segítséget a kommandói iskola felépítéséhez. A segíteni szándékozókat pedig arra kérik, hogy a megyei önkormányzat által megnyitott számlaszámra fizessék be adományaikat. (A bankszámlaszám elkérhető a szerkesztőségünktől is.)

Polgárdy Imre és Áldozó Tamás sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a Szalmavár úti kiégett lakóház tulajdonosának pénzbeli gyorssegélyt adott a pápai önkormányzat. A polgármester hozzátette, munkatársai készenlétben állnak és biztosítják
az önkormányzat rendelkezésre álló lehetőségeit, ha a sérültnek további segítségre lesz szüksége.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!