Hírek

2017.01.04. 18:38

Büntetés jár a le nem adott horgászjegyekért

Veszprém – Az új jegyeket január 9-én, hétfőn kezdik el kiadni az egyesületeknek. A jegyárak idén sem változtak, egyedül a korábban szokásos év eleji akció szűnt meg. A 2016-os jegyek leadási határideje 2017. február 28-a.

Molnár Sándor

Két éve már, hogy egy okmánya van a horgászoknak, az állami horgászjegy, ami egyben a fogási napló is. Országosan mintegy 400 ezerre nőtt a horgászok száma. A cél az, hogy az általuk leadott fogási naplóból kinyert adatok, végre mutassanak valamit az országos haltárban. Február 28-án éjfélkor a gép lezár, ha ezután kerül be a régi horgászjegy, akkor csak 2000 forintos bírság megfizetése után lehet kiváltani az újat – tájékoztat Táncsics Aladár a Bakony-Balaton Horgász Szövetség elnöke.

A horgászjegy elején lévő naptárban vezetni kellett ( és kell idén is ) az év során a horgászatokat. A fogási naplót leadás előtt összesíteni kell. Ha ez nem történik meg, akkor jön a büntetés, mert e nélkül nem tudnak mit kezdeni az adatokkal.

Táncsics Aladár a Bakony-Balaton Horgász Szövetség elnöke adott tájékoztatást a horgászjegyekről Fotó: a szerző

Az állami fogási napló hatálya mindig a következő év január 31-e. A tavalyi, éves balatoni jegy érvényessége szintén január vége, mert a területi jegyek minden Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) érdekeltségű víznél egységesen eddig érvényesek.

– A tavalyi jegyeket két helyen lehet leadni. Ott ahol kiváltották, vagy ott ahol az újat ki fogja váltani a tulajdonosa. Sokan postán küldik be. Ha így tesznek fontos, hogy ajánlottan adják fel, hogy legyen bizonyíték arra, hogy tényleg elküldték. A fogási napló utolsó oldala egy elismervény, ami letéphető. Ha a horgász személyesen viszi be az egyesületéhez, ezt letépik és visszaadják. Ha a postán küldi be, mellékeljen válaszborítékot, akkor ezt visszaküldik a címére. Fontos, hogy a gyerekek ingyenes jegyeit is leadják a szülők, mert erről néha elfeledkeznek – figyelmeztet az elnök.

Az új jegyeket január 9-én, hétfőn kezdik el kiadni az egyesületeknek. A jegyárak idén sem változtak, egyedül a korábban szokásos év eleji akció szűnt meg. Van egy olyan szabály, hogy a horgászjegy, vagy fogási napló ingyenes a gyerekeknek, a hetven felettieknek és a rokkantak egy bizonyos körének, illetve nekik kétszáz forintot kell csak fizetniük.

A horgászjegyek kiváltásának feltétele, hogy legyen vizsgája az érdeklődőnek, és legyen tagja valamelyik egyesületnek. A Bakony-Balaton Horgász Szövetséghez jelenleg 40 egyesület tartozik mintegy nyolcezer taggal, akik a szövetség honlapján minden aktuális információt megtalálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!