Hírek

2017.01.15. 18:10

Életeket mentett két fiatalember a Balatonon

A balatonfűzfői Sashegyi Dániel és a balatonalmádi Csetényi Bence vélhetően megmentette két ember életét azzal, hogy kihúzta őket a jeges Balatonból, mert beszakadt alattuk a jég egy hete.

Kovács Erika

– Éppen kisebb pihenőt tartottunk korizás közben, amikor egyszer csak arra lettünk figyelmesek, hogy távolabb hatalmasat reccsent a jég. Arra néztünk azonnal, és 100-150 méterre a parttól azt láttuk, egy pár süllyed el a vízben, kislányukat mindössze néhány lépés választhatta el a zuhanástól, mert ő, látva süllyedő szüleit  azonnal megállt - idézte fel az izgalmakat a két fiatalember, akik elmesélték nekünk a nem mindennapi, életmentő történetet.

Sashegyi Dániel és Csetényi Bence a fűzfői Fõveny strandon

A 19 éves Sashegyi Dániel és húszesztendős Csetényi Bence azonnal megszakította a  pihenőt, felugrott a padról, egyikük egy jókora faágat tört le a közelben levő fáról, míg a másik a közelben  meglátott egy szánkót, amit azonnal elkért. Ezután mindkét fiatalember korcsolyával elindult a jeges tavon, amikor a házaspár közelébe értek, lehasaltak, kúszva mentek tovább a jégen előttük tolva a szánkót. Látták, a házaspár már nyakig elmerült a jeges vízben, ők pedig, amint a közelükbe érkeztek, de még biztonságos távolságra voltak a jég beszakadásától, megálltak, majd a férfi felé odanyújtották a botot, a nőnek pedig a szánkót. A nő a fiúk elmondása szerint ekkor már csúszott be a jég alá. Férje próbált neki segíteni, de ő sem tudott megkapaszkodni a jég széleiben, mert azonnal leszakadt, amint rátámaszkodott, illetve próbálta felhúzni magát.

– A nő kimerültnek is látszott nagyon, pánikot is láttunk rajta, amin egyáltalán nem lehetett csodálkozni abban a helyzetben, mondták el a fiatalemberek. – Mindez természetesen percek alatt megtörtént, de úgy tűnt, örökkévalóság az egész! - érzékeltették a kritikus helyzetet. Elmondták aztán, a párral egymásba kapaszkodva kijutottak a partra, ahol a fiúk mentőt akartak hívni, de a pár   köszönet mellett azt mondta, jól érzik magukat, erre nincs szükség, és  a strandon egy közeli büfében átöltöztek, ahol száraz  ruhát kaptak. Az életmentő fiatalokról megtudtuk, Dániel felnőtt képzésre jár, sporttal kapcsolatot jövőt  tervez, versenyszerűen vízilabdázik, nyaranta vízi mentőként dolgozik a parton. Bence autószerelőnek tanul. Azt mondták, gondolkodás nélkül cselekedtek, nem féltek, de izgultak, hogy sikerül-e  rendben kimenteni a két bajba jutott embert. Utaltak rá, régóta  sportolnak a tavon, de ilyen helyzetbe még nem kerültek. Javasolták, célszerű mindig a part közelében maradni, ha az ember a jégre megy, és mindig nagyon kell ügyelni a repedésekre a tavon!

Marton Béla, Balatonfűzfő polgármestere  elmondta, nagyon büszke a két fiatalemberre. Életmentő kitüntetést javasol nekik, ezért megkeresi a kormányt, ahol ezt kezdeményezi, és az önkormányzat  is elismeri kivételes bátorságukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!