Hírek

2017.01.29. 11:38

Több panasz is érkezett - Előtérben a közterületek

Tapolca - Az idei év elejétől a korábbi vállalkozó mellett a város is besegít a közterületek fenntartásába. A cél, hogy hamarosan az összes feladat egy majdani, önkormányzati alapítású társaság kezében legyen.

Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt lapunknak Kozma Henrik Alajos alpolgármester. Mint megtudtuk, a közterületek karbantartását, takarítását végző céggel kötött két éves szerződés a tavalyi év végén lejárt, azonban erre az évre újabb szerződést kötött a feladatot végző céggel a város vezetése.

- Több hiányosságról érkezett hozzánk a munkavégzést kifogásoló információ, a képviselő testületi tagok részéről. Tény azonban, hogy a két évben a korábbi bekerülési költségnél 25 millióval kevesebbet fizetett ki a város erre a feladatra. Igaz, hogy a diszeli és a Dobó laktanyai városrész ellátását közmunka program keretében oldottuk meg ez idő alatt. Korábban az egész város területén egy cég végezte ezt a munkát, a mostani adatokhoz képest kétszer ennyi, körülbelül ötven közmunkással. Az idei év januárjától a város átvett egyes feladatokat a cégtől, a nagyjából 60 hektárnyi területnek körülbelül a felét még a cég látja el. Az idei év elég kell hogy legyen a tapasztalat szerzésre, hogy kiderüljön, milyen eszközökre, és gépállományra van szükség ahhoz, hogy a város végezze később az összes ilyen feladatot. Ez évben már a nyári parlagfű mentesítés is a mi dolgunk lesz, hozzávetőlegesen 10 hektárnyi területen. A korábban e feladatokra kifizetett munkadíj költsége így a városban marad. Ez azért is fontos, mert miután több nagyobb cég megszűnt Tapolcán, kevés a bevétel, az adófizetők forintjaiból kell gazdálkodnunk.

Egy helyi céget alapítunk a város rendben tartása érdekében. Szükség lesz asztalosra, lakatosra, festőre és villamossági szakemberre, valamint szeretnénk olyan dolgozókat felvenni, akik eddig is jól végezték a feladatukat a közmunka program keretében. Főállásban, megfelelő bérezéssel alkalmaznánk őket, ez lenne az alapja annak, hogy idővel a város egész területén átvegyük a feladatokat. Kiderül, hogy a város mennyiből és jogilag milyen formában tudja megoldani a feladatot. A telephelynek a régi mentőállmás épülete adhat helyet, amennyiben az visszakerül a vagyonkezelőtől a város tulajdonába – mondta az alpolgármester. Hozzátette, hogy 2015 és a tavalyi évben is vásárolt a város egy-egy teherautót, ez már jó alap, ilyen eszközt többet nem kell vásárolni. Viszont a parkfenntartáshoz különféle speciális gépekre van szükség. Csak az utcasepréshez, hó eltakarításhoz szükséges eszköz beszerzéséhez 17 milliós költséggel kell számolni, amely a költségvetésben nem szerepel.

Tapolcán sok panasz érkezett a városvezetéshez a közterületek nem megfelelő tisztasága miatt

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Maga az utcaseprés is nagy falat, a költsége éve szinten közel tíz milliós. El kell gondolkodni azon, hogy ezt az összeget évente kifizetjük, vagy egyszeri beinvesztálással gépeket veszünk és megoldjuk magunk. Egy egyszerűbb utcaseprő gép ára is 10-15 millió forint között van. Ami pedig a közterületeken az őszi időszakban a falevél eltakarítását illeti, szeptember végétől november végéig gyakoribb eltakarítást tettünk be az idei évi szerződésbe, bár így többet kell fizetnünk. Készülni kell viszont arra, hogy a törvény értelmében előbb-utóbb mindenki a saját házánál komposztáljon, a város nem fogja elszállítani a komposztálható hulladékot. Azt még nem tudjuk, hogy a tömbházak esetében mi lesz a megoldás.

A fák lenyesett ágainak aprításához is szeretnénk beszerezni egy gépet, így a helyi céggel összefogva egyszerűbb és olcsóbb lenne a zöld hulladék szállítása, felhasználása. Nagyjából 10 milliós költséggel kell számolnunk ennek érdekében. A város területén levő fák gallyazása azonban közmunka programban nem látható el, speciális végzettségű dolgozókra van szükség e téren – mondta Kozma Henrik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!