Hírek

2017.01.29. 09:33

Ízlések és ételek - Közétkeztetésben finomat enni?

Ajka - Egy nyugdíjas olvasónk arra panaszkodott, hogy nem talál megfelelő közétkeztetési lehetőséget a környéken.

Penk Tímea

Az özvegy férfi elmondta, hogy korábban vidékről hozatta az ebédet, de úgy tapasztalta, hogy a leveseben több a tészta, mint a zöldség, pedig egy idős embernek nagyobb szüksége lenne a vitamindús táplálkozásra. Később egy ajkai étteremtől rendelt ebédet, ott viszont szerinte túl sósan főznek. Beszélt a konyhafőnökkel, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot is felkereste, de megoldást nem talált a problémájára.

Szabó Péter Fotó: Penk Tímea

- Tudom, hogy mindenkinek más az ízlése, de nekem annyira sós volt a minap készített lencsefőzelék is, hogy szinte égett a szám. Nem tudom, hová fordulhatnék annak érdekében, hogy megfelelő ebédhez jussak - mondta a nyugdíjas olvasónk.

Az évtizedek óta közétkeztetéssel is foglalkozó Szabó Péter vendéglős elmondta, hogy a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokat egy EMMI-rendelet rögzíti. Az adagolási előírás szerint 15 év feletti korosztály esetén egy adag ételnek 6-10 dekagramm friss zöldséget kell tartalmaznia. Az étkeztetés típusától függően a korcsoportonként megengedett napi sóbevitel című melléklet szerint 15 éves kor felett 5 gramm sót tartalmaz személyenként az egész napos étkezés, de ennek a mennyisége legfeljebb 12 gramm lehet. Napi egyszeri étkezés esetén ugyanezen korosztály esetén 2 gramm az ideális mennyiség, de legfeljebb 4,3 gramm. Az EMMI-rendelet tájékoztatási kötelezettséget is tartalmaz, azaz a közétkeztetőnek ki kell függesztenie az étlapot, az étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát, illetve számított sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket. A közétkeztetéssel kapcsolatos tájékoztatás az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján is megtalálható.

- Ha a panaszos az általa igénybe vett étteremben rendszeresen túl sósnak találja az ételt, akkor próbáljon meg olyan intézményt keresni, ahol sószegény diétát is biztosítani tudnak - javasolta Szabó Péter, aki fogadósként fontosnak tartja a vendégei visszajelzéseit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!