Hírek

2017.01.24. 21:15

Megújul az érseki levéltár oldala

Veszprém - Megújul a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár digitális szolgáltatása, felkerülnek a veszprémi Szent Mihály- plébánia legkorábbi anyakönyvei az 1700-as évek legelejéről.

Balla Emőke

A Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár őrzi a főegyházmegye mindenkori területéről az egyes plébániák, kulturális és szociális intézmények és a központi érseki hivatal iratanyagát, a jogszabályoknak megfelelően lehetővé teszi az azokban történő kutatást. A 21. század elején a kutatók részéről jogos igényként merült fel, hogy az archívum egyes iratsorozatai online módon is elérhetővé váljanak, így akár otthonról, a hagyományos nyitvatartási időn kívül is kutathatók legyenek.

Karlinszky Balázs levéltár-igazgató, Brányi Mária alpolgármester és Nagy Károly apátkanonok. Valamennyi, a levéltárban letétként őrzött eredeti anyakönyv fényképei megtekinthetők lesznek Fotó: Nagy Lajos

A levéltárakat felkereső tudományos kutatók mellett az utóbbi években a családkutatói és helytörténeti érdeklődés jelentős növekedését tapasztaltuk, amely rendszeres kutató- és ügyfélforgalmunk 80- 85 százalékát adja, tájékoztatott Karlinszky Balázs levéltár-igazgató. A Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár e-kutatás online szolgáltatása alapvetően levéltári forrásokról készült digitális képfelvételek böngészését, kutatását teszi lehetővé az internet segítségével. Az e-kutatás szolgáltatás 2016 júniusában indult. Idén januárban pedig megváltoztatták és gördülékenyebbé tették a honlap működését, megkezdték az eredeti plébániai anyakönyvek közzétételét.

A honlapon jelenleg mintegy 220 ezer digitális fényképfelvétel érhető el. Ennek döntő hányadát az anyakönyvekről - a másodpéldányokról és az eredetiekről - készített felvételek jelentik. Az eredeti anyakönyvek közül a veszprémi Szent Mihály-plébánia 33 kötete, illetve Tapolca, Pápa és Szentkirályszabadja 1895 előtti matrikulái érhetők el. A tervek szerint valamennyi, a levéltárban letétként őrzött eredeti anyakönyv fényképei megtekinthetők lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!