Hírek

2017.01.12. 21:10

Szigorítanak a határainknál

Budapest - Visszaállítják az idegenrendészeti őrizet intézményét az ország bevándorlással érintett határain - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az idei első Kormányinfó sajtótájékoztatón.

Osváth Sarolta

Ez azt jelenti, hogy a menekültek mindaddig, amíg menekültkérelmüket pozitívan nem bírálták el, nem mozoghatnak szabadon az országban. Abban az esetben, ha a kérelmet elutasítják, a menekült a jogerős elbírálásig sem hagyhatja el a határt - hangsúlyozta Lázár János a szerdai kormányülésről szóló beszámolójában.

A szigorú intézkedésre a fokozott terrorveszély és a megnövekedett biztonsági kockázatok miatt van szükség - magyarázta. Idén várhatóan súlyosbodik a hazánkra nehezedő migrációs nyomás, és a kormány a magyar állampolgárok védelmében nem engedheti meg, hogy a migránsok között terrorveszélyt is jelentő személyek ellenőrizetlenül, kedvük szerint mozogjanak bármerre az országon belül.

Az Európai Unió vezető testületeinek tárgyalásai sem ősszel, sem év végén nem jártak eredménnyel, Magyarország a kvótákat továbbra is határozottan elutasítja, és elvárja, hogy az általunk választott szolidaritást ismerjék el. Hozzátette: változatlanul problémás a helyzetük azoknak a menekülteknek, akik már az EU határain belül vannak. Ráadásul várható, hogy - főként a szerb határ felől - ismét növekszik majd a Magyarország felé igyekvők száma, a kormánynak erre fel kell készülnie, ezért fokozni kell a határőrizetet.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az országházi sajtótájékoztatón
MTI-fotó: Máthé Zoltán

A kormány határozata azonnal életbe is lépett, a belügyminisztert sürgős intézkedésre kérték fel.

Lázár János elismerését fejezte ki a helyi önkormányzatoknak és a segítő egyházaknak, civil szervezeteknek és a lakosságnak, hogy a rendkívüli hidegben segítséget nyújtottak a hajléktalanoknak és a rászorulóknak. Hangsúlyozta, hogy az ország energiatartalékai elegendők, és a következő időszakban is biztonságos lesz a gáz- és villamosenergia-ellátás.

Beszámolt arról, hogy az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) lezárta a vizsgálatot és 76,6 milliárd forintra megbüntette Magyarországot a 4-es metró építésével kapcsolatos, Demszky Gábor főpolgármester idejében történt szabálytalanságok miatt. A kormány büntető feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.

A 2017-es esztendőben szigorításokat vezetnek be az uniós és a központi kormányzati források felhasználásánál: az eredeti költségek túllépését 15-30 százalékos mértékig miniszteri és igazságügyi szakértői vélemény alapján engedélyezik, 30 százalékon felül pedig tilalmat vezetnek be. A szigorításról hamarosan kormányrendelet jelenik meg.

A Kormányinfón az újságírói kérdések fő témája Németh Szilárd kormánypárti politikus civil szervezetekkel kapcsolatos kijelentése volt. A kormány senkit nem akar eltakarítani - hangoztatta Lázár János, és megértést kért azokkal a politikustársaival szemben, akik érzékenyen reagáltak a külföldi befolyásolási törekvésekre. Elmondta, hogy szerinte mindenkinek joga van megtudni, ki akarja a véleményét befolyásolni külföldről. Az igazságügyi tárca arányos és mindenkire egyformán vonatkozó javaslatot készít majd, azonban ma még egy nem létező előterjesztésről folyik a vita.

 Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!