Hírek

2017.02.17. 19:20

Csak a béremelés nem megoldás

Veszprém - Bár nagyjából teljesült a Vasutasok Szakszervezetének béremelési igénye, ez még nem jelent megoldást a munkaerőhiányra.

Kizárólag a béremelés hatására még nem szűnik meg a kritikus létszámhiány, legfeljebb stabilizálódik a jelenlegi állapot a Magyar Államvasutak Zrt.-nél - közölte a Vasutasok Szakszervezete a hírre reagálva: jóváhagyta a kormány a három évre szóló, 30 százalékos béremelési követelésüket. További intézkedéseket sürgetnek még.

- A béremelés fontos, de csak az első intézkedés azok közül, amelyek biztonságot és jobb megbecsülést garantálhatnak az ágazatban dolgozóknak, s kiszámítható jövőt nyújthatnak az új belépőknek - közölte Meleg János, a szakszervezet elnöke.Az elnök szerint a létszámhiányt nem fogja teljesen megoldani az ígért béremelés, legfeljebb annak mértékét csökkentheti valamelyest. - Ahhoz, hogy a szakma visszanyerje a régi fényét, vagyis kellő számú szakemberrel minőségi szolgáltatást nyújtson, a most bejelentett béremelésnél lényegesen több intézkedés kell - mondta.

A Vasutasok Szakszervezete továbbra is sürgeti a kiszámíthatóságot garantáló életpályamodell kidolgozását - amelyre részletes javaslatot tett a cégvezetésnek -, a munkakörülmények javítását, az ésszerűtlenül szigorú vizsgáztatási rendszer „lazítását”, valamint a vasutasok megbecsülésének többféle megnyilvánulását - szögezte le az elnök. Meleg János bejelentette: az ágazatot sújtó problémák megoldására együttműködési megállapodást készített elő a szakszervezet és a munkáltató, amelyről a terveik szerint a bérmegállapodás aláírása után születhet meg az egyezség.

Hogy pontosan mi szerepel az együttműködési megállapodásban, vagy hogy milyen további intézkedéseket sürget a szakszervezet, arról egyelőre nem esett szó.Az mindenesetre biztos, hogy a MÁV már régóta küzd a munkaerőhiánnyal, mindent megpróbálnak munkaerő bevonzására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!