Hírek

2017.02.11. 18:25

Minden egyes másodperc számít

Az első sikeres újraélesztés 1963-ban, a Népstadion orvosi rendelőjében történt hazánkban. Régebben egy ilyen momentum még eseményszámba ment, mára azonban már az orvostudomány fejlődése révén nem olyan meglepő, ha visszahozunk valakit az életbe - mutatott rá Kürti József, a Pápai Mentőállomás vezetője.

Polgár Bettina

Kürti József a Pápai Mentőállomás statisztikai adatait tekintve elmondta, 2016-ban 21 újraélesztést hajtottak vége, ebből hét sikeresnek bizonyult. - A tavalyi évben gyakorlatilag minden hónapra két újraélesztés jutott. Ez az arány azonban magasabb is lehetne, ha az elsősegélynyújtás jobban beépülne az egészségkultúrába - hangsúlyozta.

A mentőállomás-vezető kifejtette, 27 év alatt mintegy 30-40 újraélesztésben vett részt, azonban vannak olyan kollégái, akik esetében ez a szám sokkal magasabb.

- Ha megtörténik egy összeesés, akkor bizony a helyszínen lévőknek kell megkezdeniük az ellátást, méghozzá szinte másodpercek alatt. Ennek a személynek akkor van esélye, ha valaki sikeresen megkezdi az újraélesztését, és a mellkas-kompressziók révén nem kerül oxigénhiányos állapotba, majd amikor kiérkeznek a mentők, az újraélesztést végző át tudja adni részükre. A mentők így lényegesen nagyobb eséllyel folytathatják az újraélesztést - magyarázta Kürti József.

Kürti József, a Pápai Mentőállomás vezetője elmondta: ezekben a helyzetekben sok múlik azon, hogy a jelen lévő újraélesztő mennyire rátermett, mennyire tudta elsajátítani ezeket az elsősegély-nyújtási tevékenységeket

Mint mondta, az újraélesztés megkezdésekor mindenképpen biztonságosnak kell lennie a helyszínnek. - Az összeesést követően fizikai ingert kell alkalmazni, meg kell rázni, meg kell szólítani a személyt, hogy reagál-e vagy sem. Ha nincs reakció, segítséget kell kérni a környezetünkben lévőktől. Ők segédkezhetnek a mentők értesítésében. Ezt követi a klinikai halál tényének megállapítása. Az újraélesztőnek meg kell vizsgálnia a légzést: ilyenkor az eszméletlen személy fejét hátra kell hajtani, és tíz másodpercig figyelni kell, áramlik-e ki levegő az orrból. Ha nincs légzés, megállapítható a halál. Ilyenkor a mentők értesítése mellett azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést. Harminc mellkaskompressziót és kettő befújást kell folyamatosan végezni. Ezt addig kell folytatni, amíg vissza nem tért az eszméletlen személy légzése, nem érkeztek meg a mentők, vagy esetleg el nem fáradtunk. Ezekben a helyzetekben sok múlik azon, hogy a jelen lévő újra-élesztő mennyire rátermett, mennyire tudta elsajátítani ezeket az elsősegély-nyújtási tevékenységeket - emelte ki a mentőállomás-vezető.

Kürti József kifejtette, a mellkaskompresszió során a kezünket a két mellbimbó közötti részre kell helyezni, és 5-6 centiméter mélyre kell lenyomni a mellkast. - A harminc kompressziót egyenes kézzel kell végrehajtani. Ez azért fontos, mert ha összenyomom a szívet és a nagy ereket, akkor beindítom a keringését, tulajdonképpen a kézzel veszem át a szív munkáját. Ha visszatér a légzés, a személyt nem szabad oldalra fordítani, és a mentők kiérkezéséig folyamatos megfigyelés alatt kell tartani. Ilyenkor persze nem az történik, ami a filmekben, hogy az újraélesztett személy rögtön feláll és elsétál a helyszínről, hanem később intenzív kórházi terápiás ellátásban részesül - ismertette.

- Ilyen helyzetekben gyakran felmerülhet az újraélesztést megkezdő személyben, nem árt-e azzal, amit tesz, nem töri-e esetleg el az eszméletlen személy bordáit vagy a szegycsontját. Hangsúlyozom: az a legrosszabb, ha valaki meghal. Ha megkezdjük az újraélesztést, előfordulhat, hogy nem lesz sikeres, de ha meg sem próbáljuk, akkor biztos, hogy esélytelen lesz. Nyilván nem célirányos egy borda eltörése, de néha benne van a pakliban. Persze nem mindegy, hogy egy 90 éves vagy egy 20 éves bordáiról beszélünk, az utóbbi csontozata nyilván rugalmasabb és kevésbé törik - fogalmazott a Pápai Mentőállomás vezetője.

- Amikor perceken múlik az egyik közeli hozzátartozónk élete, legyen szó újra-élesztéstől, félrenyelésről vagy artériás vérzésről, komoly lelki vívódáson mehetünk keresztül. Ilyenkor fontos, hogy próbáljuk meg tárgyilagos távolságból szemlélni a történéseket, mintha kívül-állók lennénk, így esetlegesen könnyebben tudunk segíteni és racionálisabban gondolkodni - tanácsolta a tapasztalt mentőállomás-vezető. Hozzátette, a nagy számok törvénye alapján bármelyik családban előfordulhat, hogy ilyen helyzetben kell cselekedni.

Kürti József rámutatott, mivel a nemzeti alaptantervben nincs benne az elsősegélynyújtás, kötelező formában általában akkor találkoznak ezzel kapcsolatos tudnivalókkal az emberek, ha személygépkocsihoz vagy motorkerékpárhoz jogosítványt szereznek. - Ha valakinek nincs jogosítványa, tulajdonképpen alapjaiban soha nem találkozik az elsősegélynyújtással. A kollégáimmal nagyon sokszor, szinte heti rendszerességgel tartunk előadásokat, többek között óvodákban, iskolákban és különböző klubokban. Úgy látszik, egyre nagyobb igény van erre, és sokan eszmélnek rá az elsősegélynyújtás elsajátításának fontosságára - húzta alá.

A mentőállomás vezetője felelevenített egy közelmúltbéli esetet, amikor a nemesszalóki iskolában egy fiatal lány váratlanul összeesett. - Körülbelül egy évvel korábban tartottam előadást az oktatási intézményben, ahol a részt vevő tanárok is gyakorolhatták az újraélesztést és az elsősegélynyújtást. A fiatal lány összeesését követően nagy szerepe volt annak, hogy a tanárok hatásosan tudták alkalmazni az újraélesztést, tehát nem került oxigénhiányos állapotba a gyermek. Ennek ellenére minden bizonnyal az egyik legdrámaibb pillanat volt, amikor kimondták: a 13 éves gyermek a klinikai halál állapotába került, majd megkezdték az újraélesztést. Heroikus küzdelmet folytattak mind a tanárok, mind a mentők és a helyszínre érkezett helikopter személyzete, a fiatalt pedig sikerült újraéleszteni - emlékezett vissza Kürti József. Hozzátette, a sikeres újraélesztésben közrejátszott, hogy az Országos Mentőszolgálat egyik prioritása a telefonos elsősegélynyújtás, amely által szakszerű segítséget és mentális támogatást tudnak nyújtani.

Kürti József azt tanácsolta, a mentők értesítésekor a lehetőségekhez képest törekedjünk a világos kommunikációra. - Ne hadarva beszéljünk. A bemutatkozás mellett nagyon fontos, hogy közöljük: mi történt, hol történt, újra-élesztés esetében pedig okvetlenül mondjuk el, hogy újra-élesztést kezdtünk. Ez élvezi a legnagyobb prioritást, hiszen így a legmagasabb szintű egységet küldik a helyszínre. A korai bejelentés ugyancsak fontos. Emellett lényeges, hogy várjuk a mentőt: jelezhetünk egyszerű integetéssel vagy kiállhatunk az adott épület elé, hiszen minden perc számít. Adott esetben ne feledkezzünk meg a kutyák elzárásról sem - tanácsolta a mentőállomás vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!