Hírek

2017.02.15. 18:15

Sikeres a nagymamanyugdíj

Veszprém - Bevezetése óta 8919 fő kapott kedvezményes nyugellátást Veszprém megyében.

Piltman-Horváth Barbara

2011-es bevezetése óta rengetegen veszik igénybe a nagymamanyugdíjként ismertté vált kedvezményes nyugellátást. A közelmúltban Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára nyilatkozott arról, hogy a bevezetése óta mintegy 186 ezren éltek a Nők 40 program lehetőségével.

Ennek kapcsán megkérdeztük a Veszprém Megyei Kormányhivatalt is, a megyénkben hányan éltek a lehetőséggel, és pontosan milyen feltételeknek kell megfelelni, milyen papírokat kell benyújtani. Kérdéseinkre a Veszprémi Járási Hivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztálya válaszolt.

- A kedvezményes konstrukció alapján annak a nőnek, aki keresőtevékenységgel és a gyermekneveléssel összesen legalább 40 év jogosultsági időt szerzett, lehetősége van életkorától függetlenül nyugdíjba vonulni - tájékoztattak.

A Nők 40 programban kedvezményes nyugellátást igényelhetnek

- A kedvezmény igénybevételének feltétele minimum 32 év keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági idő, ebből következik, hogy gyermekneveléssel főszabályként legfeljebb 8 év vehető figyelembe. A kulcsfogalom tehát a jogosultsági idő, ami nem minden esetben egyezik meg a szolgálati idővel. A szolgálati idő bizonyos esetekben 32 év alá is csökkenthető, a gyerekek számától függően akár 25 évre is, ha valaki tizenegy gyermeket nevelt. Öt gyermek után 31 évre csökkent a kötelező szolgálati idő, efölött pedig minden gyermek után egy-egy évet vonnak le.

A nyugdíj-megállapítás iránti kérelem megtalálható a járási hivatalok ügyfélszolgálatain, vagy letölthető a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság honlapjáról is. A kérelem személyesen, postai úton vagy elektronikusan is benyújtható valamennyi járási hivatal kormányablakában és a nyugdíj-megállapítással foglalkozó osztályokon Pápán, Tapolcán és Veszprémben.

Az igény elbírálásához csatolni szükséges a gyermekek születési anyakönyvi kivonatát, továbbá egy olyan igazolást - annak hiányában nyilatkozatot -, amely tartalmazza, hogy az igénylő mennyi időt töltött gyermekneveléssel, vagyis mikortól meddig részesült terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, egyéb ellátásban.

Veszprém megyében 2011 óta - a kedvezmény megjelenésétől számítva - 8919 fő részére, ebből az elmúlt évben 1410 főnek állapítottak meg 40 év jogosultsági idő alapján a kedvezményes nyugellátást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!