Hírek

2017.02.07. 20:40

Útrekonstrukció előtt - A felújítási javaslat a lakosság számára is nyilvános

Pápa - Elkészült a javaslat a városi utak felújítását célzó, 650 millió forintos kormányzati támogatás felhasználására. A legutóbbi testületi ülésen a képviselők kézhez kapták azt a listát, amely a felújítandó utak, utcák felsorolását tartalmazza.

Varga Bea

A javaslatban szerepel többek között a Jókai utca, a Szabó Dezső utca és a Gróf út útburkolatának rekonstrukciója, valamint egy körforgalom építése a Korvin utca és a Korona utca találkozásánál lévő kereszteződésben.

Tavaly decemberben döntött a kormány annak a 650 millió forintos forrásnak a biztosításáról, amit Pápa belterületi utak és járdák építésére, felújítására, illetve közművek építésére és rekonstrukciójára használhat fel. Áldozó Tamás polgármester a támogatás odaítélésekor hangsúlyozta, a 650 millió forintot a legnagyobb forgalmú városi utak rekonstrukciójára fogják felhasználni. A mostanra elkészült javaslatot egy tavalyi állapotfelmérés alapján állították össze. - A munkálatok változó tartalommal valósulnak majd meg: bizonyos utak esetén az útszerkeze-tet is át kell építeni, más utcáknál burkolatcserét kell végrehajtani, de egyes esetekben a csapadékvíz-elvezetési rendszert is meg kell újítani - jegyezte meg Áldozó Tamás.

A javaslatot nemcsak a képviselők kapták kézhez, hanem a lakosság számára is nyilvánosságra hozták pénteken. - A javaslatot a nyilvánossággal is megosztjuk, várjuk hozzá az észrevételeket, és új javaslat esetén az érveket is - fogalmazott a polgármester.

A Korvin utca útburkolata siralmas állapotú, a javítására közel 200 millió forintot fordítanának Fotó: Varga Bea

A javaslatban megtalálható a Jókai utca, a Szabó Dezső utca, a Korvin utca, a Korona utca, a Gróf út, a Győri út, a Török Bálint utca, a Várkert utca, a Vásár utca, a Bezerédi utca részleges vagy teljes felújítása, valamint egy körforgalom létesítése a Korvin utca és a Korona utca kereszteződésében. - A Jókai utcára már nagyon ráfér a rekonstrukció, hiszen az útburkolat és a járdafelületek is nagyon elhasználódtak. Az útfelületet addig nem lehet rendbe tenni, amíg a vízvezetékek felújítása nem történik meg, ezért a Pápai Vízmű ezt a feladatot el fogja végezni az útfelújítás előtt. Sok üzlet, iskola és kórház is van ezen az utcán, ezért fontos, hogy a kulturált parkolás lehetőségét is ki tudjuk alakítani - nyilatkozta Vörös Ibolya önkormányzati képviselő. A Korvin utca renoválása kapcsán Péntek Árpád, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, a Korvin utca a Fő tér elkészülte után is a belváros egyik legforgalmasabb utcája, és sajnos sem az út vonalvezetése, sem a burkolat állapota nem felel meg a megnövekedett forgalomnak, ezért mindenképpen szükséges az út megújítása.

- A javaslat az itteni munkákra közel 200 millió forintot irányoz elő, a Korona utcai kereszteződésnél létesítendő körforgalom kialakítására pedig 42 millió forint szerepel a tervezetben - mutatott rá Péntek Árpád. A Szabó Dezső utcán élők régóta szeretnék, hogy az utcájuk burkolata megújuljon, így nagyon örülnek, hogy a javaslatban ez a városi út is szerepel - mondta Hermann István önkormányzati képviselő.

- Eléggé nagy forgalom van ezen az utcán, pedig nehéz közlekedni itt, mert az úttest bizonyos részeken szinte teljesen hiányzik. Sajnos ez az út valamikor nem a szabályok szerint készült, emiatt mára nagyon elhasználódott - fogalmazott Hermann István.

A 650 millió forintos állami támogatás csak az egyik forrása a városi útépítéseknek, hiszen a Pápai Vízmű fejlesztési tervében szereplő vezetékcserékhez is tartoznak útrekonstrukciók, és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programhoz kapcsolódó pályázatok is tartalmaznak útfelújításokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!